Katastrofa: Čokolada bi mogla nestati do 2014.
Svijet očekuje čokoladna suša idućih nekoliko godina, upozoravaju stručnjaci
Naime, politički nemiri u Obali Bjelokosti, gdje se uzgaja 40 posto svjetske zalihe kakaovca, znatno su iscrpili broj farmera koji se bave uzgojem i prodajom ove biljke. Mnogi su otišli u zemlje zapadne Afrike, a programi stimulacije poljoprivrede također su zaustavljeni.
Situacija već utječe na proizvođače čokolade, koji se suočavaju s največim cijenama kakaovca u posljednjih 30 godina. Samo ovaj mjesec cijene su skočile za 10 posto. Neki analitičari predviđaju kako bi mogle doseći i 3700 dolara po metričkoj toni, nivo koji se posljednji put dogodio u siječnju 1979. Sve ovo je udarac međunarodnim uvoznicima kakaovca kojeg je inicirao novi predsjednik Obale Bjelokosti, Alassane Ouattara.
Angus Kennedy, vodeći britanski stručnjak za proizvodnju i uzgoj kakaovca navodi kako se proizvođači čokolade suočavaju s jednim od najvećih izazova koji je pogodio industriju u nedavnoj povijesti. "Zalihe dostupnog kakaovca se iscrpljuju, a Obala Bjelokosti je preopasno područje za trgovce, stoga je edukacija novih farmera i rješavanje problema u regiji uglavnom nemoguća."
Čak i ukoliko se situacija u toj afričkoj državi popravi, moglo bi potrajati i do 3 godine, dok se ne dosegne učinkovita razina proizvodnje kakaovca. Kako navodi Kennedy, proizvođači se sada bore za preostale svjetske zalihe ove biljke bez koje nema čokolade.
Novi komentar