« Hi-tech
objavljeno prije 13 godina i 7 mjeseci
3D UVIJEK I SVUGDJE

Hologrami u stilu Ratova zvijezda uskoro postaju stvarnost

Stručnjaci iz Arizone nedavno su predstavili holografski zaslon koji projicira prikaze u trodimenzionalnom obliku

Hoćemo li uskoro ovako chatati s prijateljima?
Hoćemo li uskoro ovako chatati s prijateljima? (Deviantart - ilustracija)
Više o

hologram

,

3D

,

trodimenzionalno prikazivanje

Doba holo-chata je pred nama. Skupina stručnjaka sa Sveučilišta Arizona radi na novoj vrsti tehnologije koja bi nam mogla omogućiti interakciju s vrlo vjerodostojnim prikazima naših prijatelja i poznanika koji žive na drugim krajevima zemlje i svijeta. Ukratko, stručnjaci iz Arizone nedavno su predstavili holografski zaslon koji projicira prikaze u trodimenzionalnom obliku sa sasvim druge lokacije i to u gotovo stvarnom vremenu. Prikazi su trenutno statični, ali se osvježavaju svake dvije sekunde čime se dobiva stroboskopski efekt odnosno prikaz kretanja. Stručnjaci se nadaju da će unutar sljedećih nekoliko godina uspeti unaprijediti tehnologiju i povećati rezoluciju prikaza i prijenosa slika. „Ono što smo postigli je nova tehnika izrade trodimenzionalne 'teleprisutnosti' što znači da objekte s jedne lokacije možemo prikazati na sasvim drugoj lokaciji i to u 3D obliku u gotovo stvarnom vremenu", rekao je Nasser Peyghambarian, profesor optičkih znanosti koji je su-autor izvješća o postignućima stručnjaka iz Arizone.

Zasada je testiran zaslon veličine deset puta deset inča (25,4x25,4 centimetara) na kojemu su prikazivani hologrami samih istraživača iz različitih laboratorijskih prostorija. Kad govorimo o potencijalnoj uporabi nove tehnologije na pamet prvo pada video konferencijsko komuniciranje, prikazivanje medicinskih nalaza i vojnih planova te 3D kartografija. Međutim, voditelj istraživanja Pierre-Alexandre Blanche kaže da je glavni cilj zamijeniti sve postojeće 2D zaslone koje koristimo svakodnevno novim hologramskima.

Holografija se temelji na prikupljanju svjetlosti koja se raspršuje od i oko određenih objekata i zatim rekonstruira prikaze tih istih objekata. Radi se o najuvjerljivijem trodimenzionalnom prikazivanju jer tehnika koristi iste principe kao i naše oči prilikom vizualizacije okoliša. No ponavljamo, hologramski prikazi su zasad relativno statični i boje na objektima nisu stvarne već se pojavljuju o varijantama zelene i crvene. U srcu tehnologije je novi plastični materijal na kojem se prikazuju objekti. Polimer (nazvan 'fotorefraktiv' )se vrlo brzo osvježava tako da se prikaz stalno nadopunjuje. On može snimiti, izbrisati podatke i može se neograničeno nanovo 'ispisivati'. U čitavom procesu sudjeluje 16 kamera koje snimaju iz 16 različitih kutova. Zatim se njihove snimke kombiniraju u jedinstven paket podataka koji putem interneta dolaze do holografskog sustava. Svaki paket podataka kodiran je u posebne lasere koji izrađuju dobivene uzorke hogela (holografskih piksela) na polimer čime se stvara prikaz u 3D obliku. Hogeli se konstantno osvježavaju i nadopunjuju. U prijevodu, osoba hologram može vidjeti iz 16 kutova - ako se krećete lijevo ili desno perspektiva se mijenja kao u stvarnosti. Blanche priznaje da se tehnologija koja podjseća na onu iz Zvjezdanih ratova u praktičnoj primjeni neće naći još najmanje nekoliko godina. Detalji istraživanja objavljeni su u časopisu Nature.

04.11.2010. 19:32:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh