« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 12 godina i 4 mjeseca
ELIKSIR VITALNOSTI

Hoćete biti zdravi i mršavi? Pijte vodu

Osim što je obična voda esencijalna za život ona nam može pomoći da budemo zdravi, a korisna je prilikom skidanja neželjenih kilograma, reguliranju krvnog tlaka, te rješavanju stresa

Fotografija vijesti
Više o

piće

,

dijeta

,

zdravlje

,

zdrava prehrana

,

stres

,

voda

,

mršavljenje

,

krvni tlak

,

obična voda

Mnogi prognostičari vjeruju da će se u bliskoj budućnosti ratovi voditi ne zbog nafte ili drugih energenata nego zbog obične pitke vode, a kako i ne bi kada je nje sve manje i manje. Osim što je esencijalna za život voda ima i druge blagotvorne karakteristike koje pomažu da ljudsko tijelo ostane zdravo i snažno.

Donosimo vam pet glavnih razloga zašto da žeđ gasite baš običnom vodom:

Pomaže u smanjenju stresa - Pijuckanje vode tokom stresnog dana može ublažiti eventualne simptome negativnih emocija poput glavobolje, napetosti u mišićima, brzog udaranja srca te opće malaksalosti. Naime, stres iscrpljuje tijelo, a blaga dehidracija pojačava sve simptome. Stručnjaci kažu da pošto više od polovice tjelesne težine otpada na vodu smanjenje od samo dva posto u hidrataciji ima dramatične posljedice na energiju i kognitivne funkcije.

Savjeti: U principu ljudi bi tokom dana trebali popiti osam čaša po dva decilitra vode, no pošto smo svi različiti i postoji puno varijabli ovo pravilo ne vrijedi za svakoga. Prva količina ovisi o dobi, tjelesnoj aktivnosti, zdravlju, lijekovima i vremenskim uvjetima. Kako onda znati koliko vode treba piti? Vrlo jednostavno, slušajte svoje tijelo, kada ste žedni pijte vodu, a kada niste nemojte.

Pomaže vam da dosegnete željenu liniju - Studija iz 2010. godine pokazala je da su odrasle osobe u dobi između 55 i 75 godina koje su pile četiri decilitra vode prije svakog jela izgubile skoro dva kilograma više nego kontrolna grupa. Znanstvenici sa Sveučilišta Virginia Tech kažu kako voda zasićuje, te da osobe koje piju vodu prije obroka u prosjeku unesu 75 kalorija manje. Kada u tijelu imate dovoljno vode ono funkcionira na maksimumu, pa tako se probava ubrzava, a mišići troše više energije.

Savjeti: Čisto da vam ne dosadi vodi dodajte okuse, iscijedite svježe voće poput limuna ili naranče, a možete u hladnu vodu staviti vrećicu zelenog čaja. Em dobivate dovoljno tekućine, em hranite tijelo vitaminima, mineralima i antioksidansima.

Štiti vas od bolesti - Voda pomaže da sluznice u tijelu funkcioniraju savršeno što je esencijalno za zdravlje jer su one prva crta obrane od raznih boleština. U slučaju da se i razbolite vaši simptomi će biti puno blaži ako imate naviku da tokom dana pijete puno vode.

Regulira tjelesnu temperaturu - Bilo vani hladno ili toplo sam čin gutanja tekućine učinit će vam vanjske temperature podnošljivijima. Naime, voda pomaže da centar za reguliranje tjelesne temperature radi savršeno. Za vrijeme vrućih dana znojenjem snižavamo tjelesnu temperaturu, a za vrijeme zime hipotalamus signalizira mišićima da zagriju tijelo - drhtanje.

Voda regulira krvni tlak - Američki Crveni križ je uočio da konzumiranje vode prije darivanja krvi smanjuje slučajeve padanja u nesvijest za 20 posto. To otkriće je vrlo važno za Crveni križ jer osobe koje su nakon donacije krvi pale u nesvijest okarakterizirale su događaj kao traumatičan i više se nisu vratile. Nesvjesticu nakon vađenja krvi uzrokuje nagli pad tlaka, a znanstvenici smatraju da kontrira toj nuspojavi. S druge strane, dehidracija može izazvati visoki krvni tlak jer tijelo u pokušaju da sačuva tekućinu počinje sa stezanjem krvnih žila.

05.02.2012. 18:25:37
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh