« Kazalište
objavljeno prije 3 godine i 8 mjeseci
KAZALIŠTE

HNK predstavio novu sezonu

HNK Zagreb za novu sezonu "novog normalnog" pripremio plan 'A' i plan 'B', u svakom slučaju bit će - nečega

Najava nove sezone
Najava nove sezone (Arhiva)
Više o

HNK

,

nova sezona

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu prošlu je sezonu završilo sa sjajnim rezultatima bez obzira na katastrofu koja nas je snašla. Tim je riječima intendantica Dubravka Vrgoč započela konferenciju za medije održanu u petak, 4. rujna, na kojoj je predstavila repertoar i planove za novu sezonu 2020./2021.

Uspjeli smo zatvoriti sezonu, u lockdownu prikazati online predstave koje je gledalo pola milijuna ljudi, uspjeli smo pjevati vani po kvartovima u sklopu projekta HNK u vašem kvartu, uspjeli smo pozvati građane u naš kvart i organizirati Ljetne večeri ispred kazališta, uspjeli smo imati dramsku pretpremijeru u lipnju Murakamijeva Kafke na žalu, uspjeli smo gostovati na Dubrovačkim ljetnim igrama i Hvarskom ljetu. Nadamo se da ćemo sve to i još više uspjeti i u novoj sezoni, rekla je Dubravka Vrgoč, te zaključila kako je predstojeća sezona iznimno izazovna jer krenuli smo normalno, a to znači da smo odredili program i repertoar, da smo odredili da ćemo izvoditi predstave u kazališnoj zgradi poštujući sve epidemiološke mjere i da ćemo gostovati svugdje gdje smo pozvani te nastojati održati repertoar koji smo si zadali. Ipak, sve što ćemo morati mijenjati, mijenjat ćemo usput.

Repertoarni dramski program HNK u Zagrebu otvara 14. rujna predstavom Ljudi od voska Mate Matišića, a prema riječima ravnatelja Drame Ivice Buljana to je amblematska predstava suvremenog kazališta koja objedinjuje sve naše težnje: suvremeni tekst, angažiran, s velikim glumačkim ansamblom, u suvremenoj i briljantnoj režiji Janusza Kice. Prva premijera nove sezone bit će 18. rujna, predstava Kafka na žalu temeljena na djelu Harukija Murakamija u scenskoj adaptaciji Franka Galatija i režiji Ivice Buljana, čija je pretpremijera bila u lipnju.

Slijedi premijera drame Genijalna prijateljica u režiji Paola Magellija, koja je rezultat, kako je naglasio Buljan, više od godine i pol pregovaranja oko autorskih prava. Nakon National Theatrea u Londonu to će biti druga izvedba Genijalne prijateljice u svijetu uopće.
Autorica, slavna talijanska spisateljica Elena Ferrante, objedinjuje ono što mi u Drami pokušavamo već godinama: spojiti dvije možda nespojive stvari - elitizam umjetničkih praksi s jedne strane i, s druge, široku popularnu platformu. Taj naš ponekad ples nad provalijom nadam se da će biti okrunjen spektakularnim naslovom i režijom, rekao je Ivica Buljan.

Najavljena je i premijera Revizora Nikolaja Vasiljeviča Gogolja, klasičan tekst koji već dugo nije bio na repertoaru HNK u Zagrebu, a režirat će ga poznati ruski redatelj Sergej Potapov. U idućoj sezoni bit će praizveden i pobjednički tekst, najbolji od 166 pristiglih na Natječaj za otkup suvremenoga dramskog teksta što ga je bio raspisao zagrebački HNK. Izvest će ga glumački ansambl HNK u Zagrebu kao i autorski projekt dramatičara i redatelja Ivora Martinića Jackpot.

Ravnatelj Baleta Leonard Jakovina kazao je kako baletni ansambl u novu sezonu ulazi spreman i pun entuzijazma unatoč svim okolnostima, koje su za baletne umjetnike posebno izazovne. U studenome nas očekuje premijera baleta Ponos i predrasude prema romanu Jane Austen u adaptaciji, koreografiji i režiji Lea Mujića. Reprizno će već u listopadu biti izvedena Smrt u Veneciji, a repertoar se nastavlja izvedbama baleta Orašar, Opasne veze, Labuđe jezero i Gospoda Glembajevi. Kraj sezone obilježit će u svibnju premijera baleta Giselle Adolpha Adama u klasičnoj integralnoj verziji istaknutog koreografa Josea Carlosa Martineza.

Ravnatelj Opere Marcello Mottadelli naglasio je kako operne izvedbe u novim okolnostima najviše podliježu prilagodbama, budući da je nužno osigurati pridržavanje epidemioloških mjera za brojne izvođače - soliste, zbor i orkestar. 

- Sezonu smo isplanirali kao da je sve normalno i čini mi se da je to ispravan pristup. Uvijek smatram da je čaša polupuna, a ne poluprazna. Nalazimo se u teškom trenutku, to svi znamo. Ali također je ovo i divan izazov za sve nas. Glazbom se može puno toga napraviti, kazao je Mottadelli.

Prva operna izvedba nove sezone, Seviljski brijač Gioachina Rossinija, na programu je već 15. rujna, a prva premijera planirana je za 23. listopada, obnovljena Bizetova opera Carmen. Operni repertoar donosi i dvije premijere koje su se trebale održati prošle sezone - Smrt u Veneciji Ive van Hovea i Fantasio Jacquesa Offenbacha.

Nadalje, nastavljajući plodnu suradnju s Muzičkim biennalom u Zagrebu, bit će izveden i Posljednji intermezzo Berislava Šipuša koji će i ravnati orkestrom.

Intendantica Vrgoč je najavila i održavanje Festivala svjetskoga kazališta, ali uz mogućnost pomicanja datuma ovisno o epidemiološkim okolnostima.

Tijekom rujna HNK u Zagrebu građanima poklanja Ljetne večeri, privlačan program što se priređuje ispred kazališta.

U petak i subotu, 11. i 12. rujna u 19 sati, na tratini pokraj kazališne zgrade, svi zainteresirani mogu pogledati program Balet u predvečerje, sastavljen od ulomaka iz aktualnih baletnih predstava.

U utorak, 15. rujna u 19 sati na rasporedu je dramski program Svjetlo u rujnuLjetne večeri završit će koncertom Europski jazz šlageri Mate Matišića u četvrtak, 17. rujna u 19 sati.

05.09.2020. 18:59:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh