« Kazalište
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
PATCHWORK STORY

Histrioni premijerno izveli "Šteficu Cvek u raljama života"

Predstava je nastala na osnovu istoimene novele (koja je kasnije prerasla u roman) Dubravke Ugrešić

(Biljana Gaurina / CROPIX)
Više o

Hrvoje Klobučar

,

Histrioni

,

Histrionski dom

,

Goran Navojec

,

Štefica Cvek u raljama života

,

Dora Polić Vitez

Predstava "Štefica Cvek u raljama života" o mladoj gradskoj djevojci, koja ima kompleks zbog izgleda te se svim silama pokušava uklopiti u moderno društvo, premijerno je večeras u režiji Nine Kleflin izvedena u zagrebačkom Histrionskom domu.

Predstava je nastala na osnovu istoimene novele (koja je kasnije prerasla u roman) Dubravke Ugrešić objavljene u časopisu "Forum" 1980. godine.

Šteficu Cvek, mladu Zagrepčanku, po struci daktilografkinju, debeljuškastu, pomalo depresivnu i neiskusnu s muškaracima koja je u konstantnoj inicijacijskoj potrazi za emotivnim i seksualnim ispunjenjem glumi Dora Polić Vitez

U ostalim ulogama se pojavljuju Nela Kocsis, Branka Cvitković, Hrvoje Klobučar, Goran Navojec, Sven Šestak, Dinka Vuković, Tara Rosandić te Alan Katić. Scenograf je Miljenko Sekulić, a kostimografi Ika Škomrlj i Elvira Ulip.

Obzirom da je podnaslov romana "patchwork-story", jer je autorica scene povezala u cjelinu kao krpice u patchwork, u predstavi se koristi identični dramaturški stil patcwork strukture. U njoj dvije pripovjedačice, poput dva 'supervizora' zaokružuju priču i paze da se 'krpice' ne rasprše već da se slože u jedinstvenu cjelinu.

"Štefica Cvek u raljama života" nije samo žensko pismo koje se bavi isključivo ženskim principom iz tipično ženske vizure, već je vrlo precizna i psihološki razrađena disertacija o životu mlade djevojke u suvremenom društvu.(hina/metro-portal)

20.04.2010. 07:03:36
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh