« Knjiga
objavljeno prije 1 godinu i 6 mjeseci
KNJIGA

Hiljadudevetstošezdesete - Fragmenti dnevnika Miroslava Krleže

S koliko žara Krleža piše o svijetu koji ga okružuje u različitim godinama njegova života, strastveno, razljućeno...

Fragmenti Krležinog dnevnika...
Fragmenti Krležinog dnevnika... (Arhiva)
Više o

Miroslav Krleža

,

Hiljadudevetstošezdesete

,

Fragmenti dnevnika

Nedavno je zagrebački nakladnik Bodoni objavio Fragmente dnevnika Miroslava Krleže Hiljadudevetstošezdesete, u izvrsnoj opremi.Tekstove je izabrao i priredio Vlaho Bogišić.

Priznajem, pristupio sam čitanju dnevničkih zapisa velikog pisca s respektom. Poslije čitanja, mogao sam reći, knjiga me je za vrijeme čitanja vratila u tu davne godine, prizvala ipak maglovita sjećanja. Sjetio sam, po tko zna koji put, pisma upućenom Krleži,u ranim sedamdesetima, mučile su me brojne spisateljske dileme i njegovog odgovora nakon četiri  dana i savjeta koga sam se uvijek držao i vječno mu bio zahvalan

Krleža piše o dnevnim susretima, o politici, o državama i vladarima, o teatru, o neshvaćenim i nepriznatim umjetnicima, o primitivizmu i stvarnim dosezima, o brojnim pojedincima i njihovim gestama i djelima, no najviše ga zanima prošlost i zamjera onima koji ne poznaju dovoljno zbivanja iz prošlih vremena.

S koliko žara Krleža piše o svijetu koji ga okružuje u različitim godinama njegova života, strastveno, razljućeno.

Knjiga je podijeljena u nekoliko cjelina, Dnevnik, Građa, Kontekst te Pogovor i Napomena priređivača.

Nakon čitanja, pitam se što je preostalo od Krleže u današnjim vremenima, osim čudnovatog spomenika piscu koji izranja iz trave Sofijina puta, dobro zaklonjen krošnjama na putu, prema vrhu, prema posljednjoj adresi stanovanja?

Dobro se je podsjetiti s vremena na vrijeme na opus Miroslava Krleže i pomišljam kako bi za nove generacije bilo uputno barem objaviti nekoliko njegovih knjiga, izbor iz djela.

16.10.2022. 14:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh