« Kazalište
objavljeno prije 12 godina i 8 mjeseci
GK Gavella

Helena Buljan obilježava 45 godina umjetničkog rada

U subotu, 14. 11. s početkom u 19.30h izvedbom predstave "Orfej silazi" Tennesseeja Williamsa

Više o

Gavella

,

helena buljan

,

Orfej silazi

Helena Buljan diplomirala je na zagrabačkoj Akademiji za kazališne umjetnosti 1964. godine i iste godine ulazi u ansambl kazališta "Gavella" u kojem ostvaruje mnogobrojne uloge. Jedna od prvih  bila je u  "Hamletu" Williama Shakespearea, u režiji Dine Radojevića. Za svoj rad nagrađena je na Festivalu malih i eksperimentalnih scena u Sarajevu 1965., dobitnica je nagrade na "Gavellinim večerima" 1973., Prvomajske nagrade Udruženja dramskih umjetnika Hrvatske 1979., Zlatnog lovor -vijenca 1987. za ulogu Grofice u predstavi "Figarova ženidba" Beumarchaisa i "Figaro se rastavlja" Ödöna von Horvatha, obje u režiji Paola Magellija.

Predstava "Orfej silazi" nudi napet i nepredvidljivi zaplet, živopisnu galeriju slojevitih likova, među kojima ne postoje "glavni" i "sporedni", žestoke scene, inteligentan humor, oporu poeziju, erotičku prenapregnutost. Osvojite karte na Metro portalu!

Ovaj izazovan i poticajni dramski materijal predstavljen je u režiji Janusza Kice, koji je u Hrvatskoj dosad između ostalih potpisao i hit-predstave kao što su "Knjiga o džungli", "Tri mušketira", "Zeko Zajec", "Krijesnice".

Prevoditelji Williamsove drame su Vinko Zgaga i Lada Kaštelan, koja je i dramaturginja predstave, scenografi su skupina NUMEN, kostimografkinja je Irena Sušac, autorica glazbe Tamara Obrovac, a oblikovatelj rasvjete Zdravko Stolnik. U predstavi "Orfej silazi" igraju Jelena Miholjević, Biserka Ipša, Dragoljub Lazarov, Siniša Ružić, Antonija Stanišić, Perica Martinović, Helena Buljan, Boris Festini, Sven Medvešek, Marina Nemet, Anja Šovagović Despot, Ivica Vidović, Dražen Kühn, Ranko Zidarić i Dubravka Miletić.  

12.11.2009. 17:07:52
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh