« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 6 mjeseci
RASPRAVA U SABORU

HDZ: Zamrzavanjem štitimo mirovine od smanjenja

Saborski klubovi dvojako su tumačili razloge donošenja zakona kojim se u idućoj godini odgađa usklađivanje mirovina

U saboru je glavna tema bila zamrzavanje mirovina
U saboru je glavna tema bila zamrzavanje mirovina (Cropix)
Više o

Vlada

,

Sabor

,

mirovine

,

oporba

Naime, vladajući uvjeravaju kako ta mjera jamči da se mirovine ne smanjuju, dok oporbeni optužuju vladu da štedi na umirovljenicima, a istovremeno ne čini ništa na gospodarskom oporavku. 

Boris Kunst je u ime Kluba HDZ-a poručio da vlada privremenom odgodom usklađivanja mirovina zapravo štiti mirovine od smanjenja, s obzirom na negativna kretanja koja uzrokuju pad plaća i potrošačkih cijena. Iznio je podatke po kojima su u prvom polugodištu 2010. bruto plaće pale za 0,5 posto, a do kraja godine 0,4 posto, dok su potrošačke cijene pale za 0,2 posto.

To bi, naglasio je Kunst, značilo i da bi u prvih šest mjeseci mirovine pale za 0,35 posto, a u drugom polugodištu za 0,05 posto. "Odgoda usklađivanja mirovina spriječava da mirovine budu smanjene i osigurava da ostanu na istoj razini", poručio je, ističući da aktualna vlada, za razliku od one Ivice Račana, ne stvara lažne iluzije o gospodarskoj i ekonomskoj situaciji, niti smanjuje plaće, mirovine i socijalna davanja.

Đurđa Adlešič najavila je potporu Kluba nezavisnih zastupnika vladinom zakonu, jer, kako kaže, valja čuvati proračun. "Sretni smo da mirovine, koliko god one bile male, ne moramo umanjivati", istaknula je.

Suprotno mišljenje imaju oporbeni klubovi. "Vlada nas je dovela u situaciju kada se mora početi štediti na siromaštvu", poručila je Željka Antunović u ime SDP-a, ističući da su umirovljenici jedna od najsiromašnijih društvenih skupina, s prosječnim primanjima od 2.162 kune, što je, upozorila je, nedostatno za život. Licemjernim je ocijenila vladino i HDZ-ovo obrazloženje da se zamrzavanjem mirovina u 2011. zapravo jamči da se one neće smanjivati, te predložila da se onda uvede i odredba po kojoj bi se mirovine uvećale u slučaju rasta potrošačkih cijena i plaća.

"Ne možemo prihvatiti da vlada štedi i mjere gospodarskog oporavka provodi na umirovljenicima", naglasila je Antunović, prozivajući vladu da se restriktivno ponaša prema najsiromašnijima, a "nastavlja s bahatim odnosom prema neprioritetnim pitanjima, prema kupovini glasova".

Damir Kajin je najavio IDS-ove amandmane po kojima bi se brisala oba članka predloženog zakona, odnosno zakon povukao iz procedure. Ne slaže se s vladajućima da se i tim zakonom omogućuje provedba vladinog programa gospodarskog oporavka, ističući da "ako u nečemu ova vlada nije uspjela, onda je to gospodarski oporavak".

Predloženi zakon neće podržati ni HDSSB, u čije je ime Boro Grubišić naglasio kako se taj zakon možda ne bi ni trebao predlagati kada bi se provela revizija mirovinskog sustava, u kojemu se, smatra, isplaćuje najmanje 120 milijuna kuna "za nepripadne mirovine". Nužnom smatra i reviziju socijalnih davanja, u kojima, ističe, također ima puno elemenata nepripadnih prava. (hina/metro-portal)

22.11.2010. 13:51:10
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh