« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 7 mjeseci
UČINKOVITO SUDSTVO

eSpis uvodi malo reda u kaotično hrvatsko pravosuđe

Ministarstvo je završilo uvođenje "Integriranog sustava za praćenje sudskih predmeta", projekt je financirala EU

Fascikli
Fascikli (Free Digital Photos)
Više o

pravosuđe

,

Dražen Bošnjaković

,

eSpis

Ministarstvo pravosuđa u ponedjeljak je završilo uvođenje "Integriranog sustava za praćenje sudskih predmeta" (eSpis) na 60 sudova u Hrvatskoj, projekta kojeg je u sklopu programa PHARE 2006 u iznosu od 2,9 milijuna eura (21,3 milijuna kuna) financirala Europska unija, a proveo IBM Hrvatska d.o.o.

Sustav eSpis uveden je na 19 županijskih, 30 općinskih i 11 trgovačkih sudova i omogućit će trenutan uvid sudovima u predmete tijekom sudskih postupaka, smanjiti trajanje sudskog postupka te omogućiti bržu razmjenu podataka među sudovima. Sustav također predviđa primjenu algoritma za automatsku dodjelu predmeta sucima pa će eSpis, kako ističe ministarstvo, imati i antikorupcijski učinak.

"Učinkovito sudstvo ima izniman utjecaj na privatne i javne financije...spori i neučinkoviti sudovi stvaraju neopravdane gubitke", izjavio je u pozdravnom govoru šef Delegacije EU-a u Hrvatskoj Paul Vandoren, ističući važnost primjene IT tehnologije u stvaranju učinkovitog sudstva na korist građana. Smatra također da će usvajanje IT tehnologije na pravosudnom području privući ulagače, stvaranjem povoljnog okružja za gospodarski rast.

Predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin naglasio je važnost transparentnosti koja proizlazi iz primjene eSpisa, te zahvalio Europskoj uniji koja je osigurala 75 posto sredstava za projekt. Sustav za praćenje sudskih predmeta, istaknuo je Hrvatin, dio je ukupnog procesa reforme pravosuđa.

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković izrazio je zadovoljstvo napretkom u poglavlju Pravosuđe i temeljna prava (23) što je, kako je kazao, vidljivo i iz izvješća Paula Vandorena.

"Trendovi u pravosuđu su dobri", kazao je Bošnjaković i dodao da je Hrvatska ovim, ali i drugim projektima, "trasirala put prema neovisnosti i nepristranosti sudaca i učinkovitosti cijelog pravosuđa".

Projekt eSpis proveden je u razdoblju od dvije godine, od studenoga 2008. do studenoga 2010. godine.(hina/metro-portal)

22.11.2010. 14:15:08
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    nazor davor
    26.04.2013. 20:27
    kako mog doznati kojoj fazi se nalazi moj spis
  2. avatar
    Miro
    29.04.2013. 12:05
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh