« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 5 mjeseci
POSEBNO IZVJEŠĆE

Hashim Thaci optužen za trgovinu organima i krijumčarenje droge

Vijeće Europe optužilo je bivše zapovjednike Oslobodilačke vojske Kosova za teška kršenja ljudskih prava tijekom rata na Kosovu

Hashim Thaci optužen za trgovinu organima i krijumčarenje droge
Hashim Thaci optužen za trgovinu organima i krijumčarenje droge (Getty Images)
Više o

Kosovo

,

Hashim Thaçi

,

Vuk Jeremić

,

Vijeće Europe

,

Dick Marty

,

trgovina ljudima

,

trgovina organima

Vijeće Europe optužilo je u svom izvješću o stanju ljudskih prava na Kosovu bivše zapovjednike Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), među kojima i aktualnog premijera Hashima Thacija, za teška kršenja ljudskih prava, uključujući trgovinu drogom i ljudskim organima, objavio je BBC pozivajući se na nacrt izvješća. Izvješće o stanju na Kosovu, plod dvogodišnje istrage posebnog izvjestitelja Vijeća Europe Dicka Martyja, službeno bi trebalo biti objavljeno u četvrtak u Strasbourgu.

BBC prenosi da izvješće potvrđuje mnoge detalje iz posebne BBC-jeve istrage iz travnja 2009. kad je otkriveno da je posebna skupina unutar OVK-a, Drenica, koju je predvodio Hashim Thaci, tijekom rata bila uključena u organizirani kriminal, posebice trgovinu drogom i ljudskim organima. BBC također navodi kako postoje dokazi da se takva vrsta organiziranog kriminala nastavila do današnjeg dana.

Kosovska vlada je izvješće nazvala "klevetničkim" i "neutemeljim", prenosi reakcije iz Prištine agencija dpa. "Optužbe koje su objavili mediji bile su predmet više istraga lokalnih i međunarodnih institucija i svaki je put utvrđeno da su optužbe neutemeljene", priopćila je vlada i zaprijetila "svim pravnim i političkim mjerama" protiv Martyja te pozvala članice Vijeća Europe da odbace izvješće.

Srbija zadovoljna izvješćem

Srbijanski ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić, koji se nalazi u posjetu Moskvi, ocijenio je da je nakon spomenutog izvješća budućnost kosovskog premijera Thacija neizvjesna. Izvješće posebnog izvjestitelja Vijeća Europe Dicka Martyja o trgovini ljudskim organima na Kosovu i u Albaniji znači veliku pobjedu za istinu i pravdu, ocijenio je u srijedu zamjenik srbijanskoga državnog odvjetnika za ratne zločine i glasnogovornik tužiteljstva Bruno Vekarić za beogradske "Večernje novosti".

Vekarić je također rekao kako očekuje da će to izvješće potaknuti otvaranje mnogih istraga o trgovini ljudskim organima na Kosovu i u Albaniji, čija su pravosudna tijala godinama ignorirala pozive za rješavanje tog slučaja. "Večernje novosti" podsjećaju kako je istraga počela pošto je bivša glavna haaška tužiteljica Carla del Ponte objavila knjigu "Lov, ja i ratni zločini", u kojoj je navela da je više od 300 Srba, Roma i nelojalnih Albanaca oteto na Kosovu i poslije bombardiranja NATO-saveza 1999. prebačeno navodno u logore na sjeveru Albanije, gdje su im vađeni organi.

Srbijansko tužiteljstvo za ratne zločine, kako se dodaje, provelo je opsežnu istragu i poslalo nekoliko stotina stranica upravo Martyju, s kojim su prošle godine predstavnici tužiteljstva i razgovarali u Švicarskoj. Njegovi suradnici pokušali su prošle godine ući u zloglasnu "žutu kuću" na sjeveru Albanije, ali im tamošnje stanovništvo to nije dopustilo. (hina/metro-portal)

15.12.2010. 14:34:28
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    damir
    15.12.2010. 15:34
    bubreg manje vise..nije ni vazno, ipak su u pitanju Srbi..
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh