« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 6 mjeseci
AMBICIJE

Gaddafi bi rado stvorio jedinstvenu afričku vojsku od milijun ljudi

Gaddafi dodaje da bi zajedničke snage "čuvale granice i mora, štitile neovisnost Afrike i suprotstavile se NATO-u, Kini, Francuskoj, Velikoj Britaniji i drugim državama"

Muammar Gaddafi
Muammar Gaddafi (Getty Images)
Više o

vojska

,

Afrika

,

Gaddafi Muammar

Afrički narodi trebali bi udružiti snage i osnovati vojsku od milijun ljudi zbog zaštite od vanjskih prijetnji kao što su NATO i Kina, izjavio je u utorak libijski vođa Muammar Gaddafi. Gaddafi, poznat po svom nediplomatskom rječniku, stekao je velik utjecaj u Africi, ali njegova ambicija o stvaranju sjedinjenih afričkih država nije naišla na plodno tlo kod ostalih kontinentalnih sila.

"Nacionalne snage same ne mogu spasiti naše zemlje. Afrika bi trebala imati jednu vojsku s milijun vojnika", rekao je Gaddafi u govoru u Dakaru, glavnom gradu Senegala. Dodao je da bi zajedničke snage "čuvale granice i mora, štitile neovisnost Afrike i suprotstavile se NATO-u, Kini, Francuskoj, Velikoj Britaniji i drugim državama". Govoreći na Svjetskom festivalu crnačke umjetnosti i kulture, Gaddafi je također napao protivnike njegove dugogodišnje ideje o jedinstvenoj afričkoj vladi.

"Trebali bi otići iz svojih domova i zemalja i otići živjeti u gradove kapitalista, u imperijalističke zemlje koje su nekoć okupirale Afriku", rekao je libijski vođa. Gaddafi već godinama zagovara uspostavu vlade afričkog jedinstva tvrdeći da se jedino tako Afrika može razviti bez uplitanja Zapada. Te su ideje dobro primljene u nekim afričkim državama, na valu njegove reputacije kao vođe zemalja u razvoju, ali i zahvaljujući milijunima dolara pomoći koje njegova naftom bogata država daje Africi. No, brojni afrički čelnici, posebno oni iz gospodarski jakih zemalja, skeptični su i kažu kako je teško očekivati da prenesu suverenitet na neko nadnacionalno tijelo, samo nekoliko desetljeća nakon što su se krvavo izborili za neovisnost od kolonijalnih vladara. (hina/metro-portal)

15.12.2010. 08:16:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    emin
    15.12.2010. 11:29
    nije ni luda zamisao ali pod uslovom da imaju satalite u svemiru, inace slab efekat.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh