« Knjiga
objavljeno prije 12 godina i 1 mjesec
TRAVANJ 2013.

Harvard pokreće projekt američke digitalne knjižnice

Knjižnica je osmišljena kako bi američko kulturno nasljeđe besplatno bilo dostupno Amerikancima, ali i cijelom svijetu

Fotografija vijesti
Više o

knjižnica

,

e-knjige

,

Harvard

,

Svjetska digitalna knjižnica

U travnju iduće godine više od dva milijuna knjiga postat će bez naknade dostupno svima preko projekta američke javne digitalne knjižnice, najavio je knjižničar Harvarda Robert Darnton, prenosi Hina.

Darnton je obećao da će Digital Public Library of America (DPLA), projekt neprofitne organizacije osmišljen u listopadu 2010., "biti dovršen do travnja 2013." te da će "u početku sadržati najmanje dva milijuna knjiga iz javne domene, te niz specijaliziranih zbirki mnogo bogatijih od onih dostupnih preko Googlea", piše Guardian.

Knjižnica je osmišljena kako bi, objasnio je Darnton na predavanju koje je održao u Columbia Law School, američko "kulturno nasljeđe besplatno bilo dostupno", Amerikancima ali i cijelom svijetu.

Vodstvo DPLA trenutačno pokušava riješiti pitanje autorskih prava - isti problem na koji je naišao Google ostvarujući svoj kontroverzni plan digitalizacije milijuna knjiga za Google Book Search i suočivši se na kraju s tužbama autora i izdavača.

DPLA, neprofitna organizacija "posvećena javnom dobru" mora udovoljiti "legitimnim interesima nakladništva", s obzirom na to da želi u zbirku uključiti knjige zaštićene autorskim pravima. Darnton je predložio da se nedavno objavljene knjige izbjegavaju te da se za njih odredi "pomična granica" od pet do deset godina.

"Većina knjiga prestaje se prodavati nakon nekoliko tjedana, a mogućnost da donesu zaradu za nekoliko godina potpuno nestane", kaže Darnton. "Rijetke knjige koje dugo zadržavaju komercijalnu vrijednost mogu se isključiti iz DPLA uz dogovor s izdavačem i autorom. Ne ugrožavajući ekonomski interes vlasnika autorskih prava, DPLA bi tako mogla izboriti njihovu suradnju", dodao je.

06.04.2012. 14:55:23
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh