« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
VOJSKA IZMAKLA KONTROLI

Gvinejska oporba zahtijeva dolazak mirovnih snaga

Glavni krivci za nedavni pokolj su zapovjednik hunte Moussa Dadis Camara i ministar obrane Sekouba Konate

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

vojna hunta Gvineja

,

mirovne snage

,

Moussa Dadis Camara

,

Sekouba Konate

Oporbene stranke, sindikati i građanske udruge u Gvineji zatražile su da se u njihovu zemlju pošalju međunarodne mirovne snage koje će stanovnike štititi od njihove vlastite vojske koja se "otela nadzoru", ističe se u priopćenju.

"Forum...snaga poziva Afričku uniju i međunarodnu Kontaktnu skupinu da čim prije organiziraju slanje mirovnih snaga u Gvineju, koje će Gvinejce štititi od njihovih oružanih snaga koje su se otele nadzoru i koje ni sam zapovjednik hunte na vlasti, kako sam ističe, više ne može kontrolirati. Unutarnji dijalog postao je nemoguć", ocijenio je Forum.

Spominjući krvavo gušenje prosvjeda protiv vojnog uzurpiranja vlasti u ponedjeljak, pri čemu je, po podatcima hunte, poginulo najmanje 56 civila, a po UN-u više od 150, Forum tvrdi da su se prosvjednici našli "u stupici" i da su ih drogirani vojni eskadroni "zlostavljali, ponižavali, udarali, silovali, boli noževima i ubijali".

Glavni krivci za pokolj su "zapovjednik hunte Moussa Dadis Camara" i general Sekouba Konate, ministar obrane", ističe se u priopćenju.

Usto se poziva na podizanje optužnice pred Međunarodnim kaznenim sudom kako bi se počinitelje i naručitelje pokolja kaznilo za zločin protiv čovječnosti. Tekst je objavljen prije nego je pučistički zapovjednik pozvao protivnike na dijalog u prigodi 51. obljetnice proglašenja neovisnosti Gvineje. (hina/metro-portal)

02.10.2009. 09:32:28
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh