« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
mianmar:

Odbijena žalba Aung San Suu Kyi

Vojna hunta osudila je Nobelovku na 18 mjeseci kućnog pritvora čimu ju se uklanja iz političkog života zemlje

(Getty Images)
Više o

Aung San Suu Kyi

,

Mianmar vojna hunta

,

Nyan Win

,

Nacionalna liga za demokraciju Mianmar

Mianmarska vojna hunta u petak je odbila žalbu oporbene čelnice Aung San Suu Kyi na presudu kojom se osuđuje na još 18 mjeseci kućnog pritvora, doznaje se od službenih izvora i od njezinih odvjetnika.

Dobitnica Nobelove nagrade za mir kojoj su 64 godine u kolovozu je osuđena na tri godine zatvora i na prisilni rad, zbog toga što je kratko razgovarala s Amerikancem koji je doplivao do njezina doma na jezeru.

Kazna je izmijenjena u kućni pritvor kojim ju se zapravo uklanja iz političkog života zemlje s obzirom na izbore planirane u 2010.

"Sud je odbio žalbu, ali ćemo se žaliti na Vrhovni sud", rekao je Nyan Win, jedan od njezinih odvjetnika i glasnogovornik njezine stranke, Nacionalne lige za demokraciju (LND).

Mianmarska hunta našla se na udaru kritika nakon prvostupanjske presude, osim iz Kine, svog najvjernijeg saveznika u regiji. No trenutačno joj u prilog ide spremnost SAD-a da sankcije uvedene prije deset godina poveže s političkim dijalogom koji bi, ocjenjuje američka vlada, mogao potaknuti promjene u toj zemlji koja planira izbore u 2010.

U srijedu su u Washingtonu održani prvi razgovori na visokoj razini između dviju zemalja u zadnjih deset godina. Washington traži oslobađanje političkih zatočenika, prije svega Suu Kyi, koja je od zadnjih 20 godina života 14 provela u zatvoru i u kućnom pritvoru. (hina/metro-portal)

02.10.2009. 09:25:49
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh