« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
SUPERTAJFUN

Filipini proglasili stanje prirodne nepogode

Nakon Ketsane koja je izazvala najgore poplave u poslijednjih 40 godina stiže supertajfun Parma

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Filipini

,

supertajfun

,

prirodna nepogoda

Filipinska predsjednica Gloria Arroyo u petak je proglasila stanje prirodne nepogode za čitavo područje Filipina uoči dolaska supertajfuna najavljenog za subotu ujutro.

Odluka će omogućiti da se zemlja pripremi za dolazak tajfuna Parme koji će u subotu stići na sjever države, dodao je glasnogovornik Cerge Remonde.

U mnogim dijelovima zemlje, a tako i u prijestolnici Manili, već je proglašeno stanje prirodne nepogode, pošto je proteklog vikenda tim područjem protutnjala tropska oluja Ketsana koja je uzrokovala najveće poplave u zadnjih 40 godina. Država se još uvijek oporavlja od te tropske oluje u kojoj je živote izgubilo najmanje 293 ljudi.

Tajfun Parma s vjetrom brzine do 195 km/h i udarima od 230 km/h, približava se sjevernom ruralnom području Aurori gdje bi mogao ojačati u subotu rano ujutro.

Po riječima Nathanaela Cruza, čelnika filipinske meteorološke službe, Parma neće donijeti obilnije padaline, za razliku od Ketsane koja je 26. rujna blatnom bujicom zatrpala čitave četvrti Manile i okolicu. (hina/metro-portal)

02.10.2009. 09:56:48
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh