« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
CHEONAN

Kina neće štititi odgovorne za potonuće južnokorejskog broda

Kineski premijer Wen Jiabao kaže da će Kina zauzeti objektivno i pravedno stajalište te neće nikoga štititi

Wen Jiabao korejska kriza
Wen Jiabao korejska kriza (Getty Images)
Više o

Sjeverna Koreja

,

Wen Jiabao

,

južnokorejski brod

,

cheonan

,

Jim Toth

Kina neće štititi odgovorne za potonuće južnokorejske korvete koju je, po zaključku međunarodne istrage, potopio sjevernokorejski torpedo, rekao je u petak kineski premijer Wen Jiabao, a prenio južnokorejski dužnosnik.

Kineski premijer koji boravi u posjetu Seulu dao je izjavu prigodom sastanka s južnokorejskim predsjednikom Leejem Myung-Bakom, rekao je glasnogovornik predsjedništva.

Po zaključcima međunarodne istrage, torpedo ispaljen 26. ožujka sa sjevernokorejske podmornice uzrokovao je potonuće korvete Cheonana u kojem je poginulo 46 mornara.

Komunistički režim u Pjongjangu - koji Kina nije osudila zbog tog napada - odbio je bilo kakvu umiješanost tvrdeći kako je Seul "izmislio" dokaze.

Kina će "zauzeti objektivno i pravedno stajalište o tom pitanju te neće nikoga štititi", dodao je južnokorejski izvor.

Kina je u srijedu izjavila da još proučava zaključke međunarodnih istražitelja.

Sjeverna Koreja odlučila je u utorak prekinuti veze s Južnom Korejom i zaprijetila joj je "općim ratom" bude li joj UN uveo nove sankcije, kao što želi Seul. Sjeverna Koreja zatvorila je prema Južnoj Koreji i glavne prometne smjerove, ponajprije morske koridore, objavilo je južnokorejsko ministarstvo ujedinjenja. (hina/metro-portal)

28.05.2010. 15:25:54
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh