« Svijet
objavljeno prije 10 godina i 1 mjesec
ŠTEDNJA

Grčka novim proračunom ozbiljno stegnula remen

Uspješna provedba ovoga proračuna obnovit će međunarodni kredibilitet zemlje i stvoriti uvjete za obnovu gospodarstva", rekao je Papademos pred zastupnicima u parlamentu

Fotografija vijesti
Više o

grčka kriza

,

kriza eurozone

,

Lucas Papademos

Povećanje poreza i znatno smanjenje javne potrošnje glavni su ciljevi grčkog proračuna za sljedeću godinu kojeg je jučer donijela vlada te zemlje, javlja Hina.

Tri glavne stranke koje podupiru tehničku vladu premijera Lucasa Papademosa glasovale su u parlamentu za proračun, paket nepopularnih mjera nužnih za smanjenje deficita i za uvjeravnje stranih kreditora da zemlja dovodi u red javne financije.

"Uspješna provedba ovoga proračuna obnovit će međunarodni kredibilitet zemlje i stvoriti uvjete za obnovu gospodarstva", rekao je Papademos pred zastupnicima u parlamentu.

No, vođa konzervativne stranke Antonis Samaras jasno je dao do znanja da je proračun podupro isključivo kako bi spriječio bankrot Grčke te je obećao da će ublažiti poreznu politiku i donijeti mjere za rast gospodarstva ako pobjedi na izborima najavljenima za veljaču iduće godine.

"Naše neslaganje i dalje ostaje...odobravamo ovaj proračun jer je on apsolutni prioritet za spašavanje održivosti grčkoga duga", rekao je Samaras čija je stranka Nova demokracija favorit na parlamentarnim izborima.

Očekuje se da će grčki bruto društveni proizvod (BDP) ove godine pasti za više od 5.5 posto, četvrtu recesijsku godinu za redom, a vlada za iduću godinu predviđa pad od 2.8 posto. Proračun je izrađen na temelju planiranog deficita od 5.4 posto BDP-a u odnosu na 9 posto ove godine.

Dok su zastupnici raspravljali o proračunu, stotine mlađih prosvjednika bacalo je molotovljeve koktele i sukobilo se s policijom pred parlamentom, u vrijeme dok se prosvjedna povorka od nekoliko stotina ljudi kretala prema zgradi parlamenta u povodu treće godišnjice ubojstva studenta. To je ubojstvo pokrenulo val nezapamćenih nemira u posljednjih nekoliko desetljeća i ubrzalo pad tadašnje konzervativne vlade.

07.12.2011. 08:07:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    hrvojestupin
    07.12.2011. 13:55
    To su trebali napraviti odmah...
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh