« Svijet
objavljeno prije 8 godina i 11 mjeseci
GLOBALNO ZATOPLJENJE

Globalna temperatura raste za 3,5 stupnja Celzijusa

Stručnjaci su na Konferenciji o klimatskim promjenama izrazili zabrinutost jer sve intenzivnije ispuštanje stakleničkih plinova može povećati globalnu temperaturu za 3,5 Celzijeva stupnja

Fotografija vijesti
Više o

globalno zatopljenje

,

staklenički plinovi

,

UN konferencija o klimi

,

temperatura

Na ovogodišnjoj Konferenciji o klimatskim promjenama koja se održava u Durbanu stručnjaci su u utorak kazali da bi se zbog globalnog zatopljenja i sve intenzivnijeg ispuštanja stakleničkih plinova, temperatura na našemu planetu mogla povećati za 3,5 Celzijeva stupnja, javlja Hina.

Na prošlogodišnjoj UN-ovoj Konferenciji o klimatskim promjenama održanoj u Cancunu zaključeno je da mora doći do smanjenja ispuštanja stakleničkih plinova koji bi omogućili da se porast svjetske temperature zadrži ispod 2 Celzijeva stupnja, koliko je ona iznosila prije početke industrijske revolucije.

No s obzirom na sve veće i sve brže ispuštanje stakleničkih plinova, vlade više nemaju dovoljno vremena za ostvarenje postavljenih zadaća i nisu u stanju porast temperature zadržati ispod dva Celzijeva stupnja, rečeno je na marginama UN-ove konferencije o klimatskim promjenama.

Nastojanja da se povećanje temperature, odnosno efekt stakleničkih plinova smanji bit će vrlo teška i iznimno skupa, zaključila je skupina znanstvenika koja je provela istraživanje o ispuštanju stakleničkih plinova za tvrtke Climate Analytics i Ecofys.

Postizanje sveobuhvatnog klimatskog sporazuma "trenutačno je možda izvan dosega", smatra glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon, pošto su Kina i Indija blokirale europske planove o pregovorima o novom sporazumu koji bi obvezao sve potpisnice da se pridržavaju obećanja o smanjenju zagađenja. Europske smjernice prema novom sporazumu koji bi stupio na snagu nakon 2020. središnja je tema pregovora 194 sudionice UN-ove konferencije.

06.12.2011. 22:18:39
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh