« Zdravlje
objavljeno prije 14 godina i 10 mjeseci
ISTRAŽIVANJE

Gotovo polovica Hrvata posjećuje privatne liječnike

Brzina i kvaliteta usluge još uvijek su najvažniji razlozi za posjete privatnim liječnicima

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

privatni liječnici

Rezultati istraživanja koje je u srpnju na uzorku od tisuću građana provela agencija GfK pokazuju kako je oko 45 posto građana Hrvatske barem je jedanput posjetilo privatnog liječnika i to ponajprije zbog brzine kojom mogu ostvariti potrebnu medicinsku uslugu te zbog kvalitete same usluge.

Udio ispitanika koji su barem jedanput posjetili privatnog liječnika najveći je u Dalmaciji, gotovo dvije trećine, a najmanji u Slavoniji, samo jedna trećina.

Zaključeno je kako građani najčešće idu privatnim stomatolozima (38 posto), ginekolozima (33 posto), internistima - kardiolozima, gastroenterolozima i nefrolozima (16 posto), oftalmolozima (6 posto), te ortopedima ili fizijatrima (oko 5 posto).

Kod drugih privatnih liječnika - kirurga, onkologa, otorinolaringologa, neurologa, dermatologa, liječnika opće medicine, psihijatara, pedijatara i dijabetologa, u posljednjih godinu dana bilo je oko 11 posto građana.

Po vlastitoj procjeni ispitanika, građani koji se koriste uslugama privatnih liječnika u posljednjih su godinu dana u prosjeku potrošili oko 320 kuna po pregledu, što je, po gruboj procjeni, u Hrvatskoj na godinu 610 milijuna kuna, ili 660 kuna po osobi koja se koristila takvom uslugom.

Utvrđeno je da muškarci nešto češće idu privatnim liječnicima nego žene (ako se u obzir ne uzme ginekologe). Najčešći razlozi zbog kojih građani odlaze privatnom liječniku su brzina usluge (58 posto) i kvalitetnija usluga (46 posto), što podjednako iskazuju muškarci i žene.

S obzirom na dob, privatnome stomatologu najčešće idu mladi, ginekologa najčešće posjećuju žene u dobi od 25 do 34 godine, a interniste stariji od 65 godina.

Privatnoga ginekologa, internista i oftalmologa građani posjećuju ponajprije zbog brzine usluge. Privatne stomatologe posjećuju najprije zbog kvalitetnije usluge, a tek zatim zato što kod njih imaju bržu uslugu. Ortopeda ili fizijatra posjećuju podjednako i zbog brzine usluge i zbog njezine kvalitete, no zanimljivo je i da je više od trećine ispitanika navelo da privatnog liječnika posjećuju i zato što nisu zadovoljni rezultatima postignutim kod državnog liječnika.

U odabiru privatnog liječnika građani najviše uvažavaju preporuke prijatelja i bitno se manje koriste drugim izvorima informiranja vezanim uz bilo kojega privatnog liječnika. U slučaju da moraju ići kardiologu, gastroenterologu ili nefrologu, njih 22 posto ide na preporuku liječnika opće medicine, a u slučaju stomatologa i oftalmologa, uz informacije od prijatelja, koriste se i informacijama dobivenim od drugih pacijenata.

Izvor: Hina

12.08.2009. 13:23:56
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh