« Hrvatska
objavljeno prije 3 mjeseca i 28 dana
MENSA

Gotovo 9.000 hrvatskih učenika na Sudoku prvenstvu 2023

U najvećem sudoku natjecanju na ovim prostorima učenici se natječu u tri uzrasne skupine: Bistrići (od 1. do 4. razreda osnovne škole), Kadeti (viši razredi osnovne škole) te Juniori (srednjoškolci)

Sudoku prvenstvo
Sudoku prvenstvo (Arhiva)
Više o

Hrvatska Mensa

,

Sudoku prvenstvo 2023

Hrvatska Mensa i enigmatski klub „Božidar Vranicki" u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje organiziraju treće Sudoku prvenstvo Hrvatske za osnovne i srednje škole. Ove godine se prijavilo 8.687 učenika iz 459 škola. U najvećem sudoku natjecanju na ovim prostorima učenici se natječu u tri uzrasne skupine: Bistrići (od 1. do 4. razreda osnovne škole), Kadeti (viši razredi osnovne škole) te Juniori (srednjoškolci).

„Ove godine opet imamo znatno povećanje broja prijavljenih učenika u odnosu na prethodnu godinu, njih gotovo 9.000. Iznimno nas veseli što se hrvatski učenici i osnovnih i srednjih škola uključuju u ovo natjecanje gdje na nešto drugačiji način mogu pokazati svoju vještinu rješavanja logičkih i problemskih zadataka", rekla je Ana Lubura Zegnal, članica organizacijskog tima Hrvatske Mense.

Zadatke za sve razine natjecanja izrađuju članovi Hrvatske Mense, među kojima su i sudionici svjetskih natjecanja. Prva razina kreće u petak, 27. listopada u matičnim školama za sve tri uzrasne skupine, nakon kojeg slijedi regionalno natjecanje 25. studenoga u četiri regije: Zagreb, Split, Rijeka i Osijek. Za Bistriće je ovo završno natjecanje, dok će ponajbolji sudokaši svoje snage odmjeriti 16. prosinca u Vodicama na državnom natjecanju.

„Osobno sam uključena u Sudoku natjecanju od samog njegovog pokretanja 2015. godine kada sam prihvatila prijedlog Siniše Hrge iz Enigmatskog kluba Božidar Vranicki iz Splita da organiziramo neformalno natjecanje učenika u Splitu koje je svake godine postajalo sve brojnije te se širio interes za sudoku natjecanje izvan Splitsko-dalmatinske županije i prema drugim hrvatskim županijama. Proteklih godina organizirali smo brojne radionice za učenike te posebno za učitelje i nastavnike s metodičkim preporukama za rješavanje različitih tipova sudoku zadataka i zanimljivih nestandardnih matematičkih i logičkih zadataka s primjenom u nastavi matematike. Veliko mi je zadovoljstvo što smo ohrabrili brojne učenike da pokažu svoju darovitost na drugačiji način te sam zahvalna svim učiteljima i nastavnicima koji su uložili svoje slobodno vrijeme i volonterski rad da bi učenicima osigurali  natjecanje koje razvija vještine logičkog razmišljanja i zaključivanja te unaprjeđuje matematičke kompetencije."  rekla je Antonela Czwik.

Za natjecatelje su predviđene brojne nagrade kao što su medalje, diplome, knjige, društvene igre, besplatna MENSA testiranja, logičke slagalice, kako bi ih se potaknulo da i dalje razvijaju svoje vještine koje doprinose ne samo njihovom profesionalnom, već i osobnom razvoju.

„Sudoku potiče razvoj kognitivnih procesa poput pamćenja i razumijevanja, pospješuje stjecanje znanja, posebice proceduralnog, razvija pozitivan natjecateljski duh i razmjenu perspektiva jer svaki učenik ima svoj način kako pristupa postavljenom problemskom zadatku. S druge strane, učiteljima omogućava lakše prepoznavanje darovitih učenika, čiji talent trebamo njegovati, posebice ako uzmemo u obzir činjenicu da Hrvatska zaostaje u produktivnosti i inovacijama, a poslovi se sve više pomiču prema ne-rutinskima, s naglaskom na STEM područja", pojašnjava Siniša Hrga, voditelj projekta.

Sudoku je sjajna vještina temeljena na logici, u kojoj je cilj ispuniti sva polja brojevima od jedan do (najčešće) devet. Igra izvorno potječe iz Japana, a u današnjem obliku je vezujemo za Howarda Garnsa koji ju je objavio u američkom magazinu Dell Puzzle Magazines. Sudoku natjecanje ovakvog tipa uključuje različite zadatke, ovisno o dobi natjecatelja - dimenzije, 6x6, 9x9, kao i ekipne zadatke. Učenici ne smiju koristiti kalkulatore niti mobitele, čime se potiče njihova sposobnost računanja.

Osim sudoku natjecanja, Hrvatska Mensa tijekom godine provodi niz testiranja inteligencije za pristupnike starije od 14 godina, koja se provode u kontroliranim uvjetima pod nadzorom ovlaštenog psihologa. Test je neverbalan, što znači da ne sadrži alfanumeričke znakove, niti kulturno ili geografski specifične simbole.

Udruga također održava i ELQ ligu, natjecanje i druženje ljubitelja enigmatike i logike, otvoreno za sve zainteresirane. Održava se u Splitu, Zagrebu i Rijeci, a po završetku svih odigranih kola najbolji se susreću na Mastersu.

Luka Pavičić, član organizacijskog tima i ispred Hrvatske Mense kao i ispred enigmatskog kluba izrazio je svoje oduševljenje razvojem ovoga projekta, s nadom da će on iznjedriti nove mlade logičare, poput četvero ovogodišnjih predstavnika na svjetskom prvenstvu sudokaša u Torontu: Tonija Borozan, Ive Rabar, Tine Bratim i Fabjana Markovinović. Za svaku pohvalu je rezultat Tine Bratim iz Žrnovnice, koja je na ovogodišnjem prvenstvu osvojila brončanu medalju u kategoriji U-19 (mlađi od 19 godina).

Web stranica natjecanja: https://sites.google.com/view/2023sudoku

Više informacija o sudoku natjecanju i ostalim aktivnostima možete pronaći i na https://www.mensa.hr/ i/ili https://www.azoo.hr/.

29.10.2023. 13:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh