« Hrvatska
objavljeno prije 5 mjeseci i 11 dana
HRVATSKA

Komemoracije i dnevnopolitičko profiterstvo

O redovnoj zloupotrebi javne scene prilikom komemoriranja stradalništva Vukovara i Škabrnje porazgovarali smo s dvojicom poznatih političara iz HDZ-a i SDP-a

Svi žele nešto, a Vukovar... ništa
Svi žele nešto, a Vukovar... ništa (Arhiva)
Više o

Vukovar

,

komemoracija

,

politika

S ovogodišnjeg hrvatskog Dana sjećanja ili - punim nazivom - Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, jedna je nesumnjivo notorna činjenica morala iznova upasti u oko baš sveukupnoj javnosti. Svake godine, naime, a naročito u slučaju Vukovara, ova se tužna obljetnica i manifestacija neizostavno zloupotrebljavala za prikupljanje tzv. dnevnopolitičkih bodova od strane neke od stranaka s nacionalne političke scene.

Nije takva praksa izostala ni ovaj put, ali više od rasplitanja konkretnih najaktualnijih okolnosti zainteresirala nas je dvojba što po tom pitanju i problemu misle u najutjecajnijim i najvećim hrvatskim političkim strankama, HDZ-u i SDP-u. U krajnjoj liniji, ni njihovo članstvo kroz protekla tri desetljeća nije odlikovao međusobni, nadstranački konsenzus o dostojanstvenom respektiranju vukovarske tragedije, premda na toj relaciji danas nije toliko burno. Krizu više potenciraju neki manji subjekti s krajnje desnog krila političkog spektra, a uglavnom tako što prozivaju vladajući HDZ zbog koalicije s predstavnicima srpske manjine u RH.

Bez prava na privatiziranje pijeteta

Jedno je pritom sigurno: uslijed takve aktivnosti ponajviše stradava interes samih Vukovaraca, njihova društvena i ekonomska stabilnost koju izvjesni politički faktori nastoje ugroziti stalnim obnavljanjem tenzije. Kakvo je stajalište o tome u vodećim stranačkim grupacijama hrvatskoga lijevog i desnog centra, odlučili smo upitati par viđenijih lica s nemalim iskustvom na dužnosničkim poslovima i u političkoj komunikaciji. Igrom slučaja, onako kako se mogući sugovornici jesu ili nisu odazivali na naše pozive, izbor je ovaj put pao na dvojicu istaknutih pripadnika navedenih dviju stranaka iz - Splita.

„Ratne žrtve Vukovara i Škabrnje izazivaju snažne emocije među hrvatskim građanima", rekao je o tome Andro Krstulović Opara, saborski zastupnik HDZ-a i bivši splitski gradonačelnik. „Mnogi od sudionika počasne kolone u obilježavanju godišnjica", dodao je on, „izravno su bili i jesu pogođeni tim strašnim događajima. Jasno je da u takvim trenucima neki ljudi i prenaglo reagiraju. S druge strane, pak, ovdje već imate političare i stranke koje su dosad ipak usvojile ono što neki još nisu - potpunu posvećenost žrtvi i pijetet spram njezina udesa."

Prijepore ostaviti za dan poslije ili - ostatak godine

Krstulović Opara zatim je naglasio da je sadašnja hrvatska vlada predložila da 18. studenoga postane blagdan tj. neradni dan kako bi se svi u miru mogli pokloniti žrtvi. To po njegovu mišljenju svjedoči o postignutom konsenzusu na tu temu, dok njemu osobno - kao što nam je napomenuo - incidenti ne mogu skrenuti pažnju s komemorativnog merituma. „U tom smislu pozivam sve one koji nisu načisto s tim da moguće prijepore ostave za 19. studenoga ili bilo koji od preostala 363 dana u godini", apelira nekadašnji vodeći politički kadar Grada Splita.

„Ne mogu govoriti u njihovo ime, ali sam imao čast službeno biti u Škabrnji, proživjeti osjećaj koji me, doduše, ne može prožeti ni blizu kao žitelje toga mjesta. Bio sam i u Vukovaru sa svojom djecom, mimo obljetnice njegova najvećeg stradanja", zaključio je ovaj HDZ-ovac za DW. A na pitanje o izvjesnim manipulacijama opisane vrste iz redova njegove stranke, dok je bila u oporbi, kazao je da nikad nije spadao među takve. „To je davno prevladano, a i bila je riječ više o pojedincima. Neke druge pojave, ekstremno desničarske, predbacivale su HDZ-u koješta, ali im ovom prigodom zaista ne bih želio pridavati pozornost", rekao nam je Andro Krstulović Opara.

Problem nije u jednom političaru, nego u općoj pojavi

Njegov sugrađanin Ranko Ostojić, potpredsjednik SDP-a i jedan od doajena te stranke, ponajprije nam je naglasio da su i on sam i SDP već odavno zauzeli stajalište da baš nitko nema pravo privatizirati pijetet spram žrtava Vukovara i Škabrnje. „Tko god krši to, jednostavno ne poštuje njihovo stradanje, nego smatra da je njegov interes i profit, politički ili kakav god drugi, na prvome mjestu", istaknuo je Ostojić. I pojasnio da se takve individue ili stranke rado skrivaju iza tobožnje obrane interesa tamošnjeg lokalnog stanovništva, onako kako ga sami interpretiraju.

S tim u vezi nije zgoreg podsjetiti da u redovnim reportažnim anketama iz Vukovara sami njegovi stanovnici po pravilu ostavljaju bitno drukčiji, a svakako staloženiji dojam od političkih aktera koji pokušavaju razgorjeti napetost. Na upit o ponašanju pojedinih dužnosnika u tom smjeru, Ranko Ostojić rekao je za DW da nije problem u jednom gradonačelniku ili nekom drugom političaru, kao što u samo jednom ne može biti ni spasa, nego bi se moralo govoriti o općim pojavama.

„To je mjesto na kojemu bi u prvome redu morao biti respekt, pa stoga ni ja sad ne želim upućivati na konkretne stranke i ljude. Eto, da i tim svojim primjerom pokažem kako točno razmišljam o tome. To vrijedi i za HDZ kao našeg najvećeg suparnika, naravno, ali - opet ponavljam - vrijedi za sve stranke i nas pojedince, bez izuzetka. I ako imam kome što ciljano zamjeriti, učinit ću to neki drugi put, a ne sad kad se takva scena i izuzetna javna pažnja može lako iskoristiti i zloupotrijebiti", zaključio je ovaj nekadašnji ministar unutarnjih poslova RH.

Piše: Igor Lasić/DW
18.11.2023. 08:55:20
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh