« Hi-tech
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
FANTASTIKA POSTAJE REALNOST

Google radi na mobitelu simultanom prevoditelju

Lingvisti su skeptični i uvjereni da smartphone iz Googlea neće moći "svladati" brzinu govora

(Getty Images)
Više o

Google

,

strani jezici

,

smartphone

,

prevođenje

,

mobitel

,

lingvist

Google je počeo raditi na mobilnom telefonu koji će moći gotovo simultano prevoditi riječi stranih jezika. Franz Och, šef prevoditeljskog odjela Googlea, kaže kako bi prevođenje s jezika na jezik preko mobitela moglo profunkcionirati i solidno raditi već za nekoliko godina.

"Naravno, da bi stvar radila normalno potrebna vam je kombinacija preciznog strojnog prevođenja i preciznog sustava prepoznavanja glasova, a upravo na tome sada radimo", kaže Och.

Dok su ranije verzije Googleova prevoditeljskog softvera na internetskim stranicama omogućavale prijevode zbrda-zdola, neprestanim širenjem baze podataka taj posao postaje sve precizniji. Zasad su pokrivena 52 od procijenjenih 6,000 jezika; najskoriji je haićanski kreolski.

Iz Googlea priznaju da će softver za prepoznavanje govora biti još teža misija od prevođenja tekstova, no, uvjeravaju da će smartphone "naučiti" i da će se "prilagoditi" govornom stilu korisnika-vlasnika.

Kako kaže Och, svatko od nas ima drugačiju boju i visinu glasa kao i izgovor, ali prepoznavanje bi trebalo biti efektno na mobilnim telefonima jer je njihova priroda osobna i podređena korisniku.

Slično kao i s automatskim prevođenjem tekstova, ono što bi započelo kao "primitivna" tehnika bi moglo postati vrlo sofisticiran posao uz pomoć milijuna korisnika diljem svijeta. Bar se tome nadaju u Googleu. No, jezični stručnjaci poprilično su skeptični i pitaju se koja je vjerojatnost da će tehnologija moći zamijeniti ljudsku sposobnost pričanja stranih jezika.

Jedan sjajan primjer naveo je David Crystal, lingvist sa Sveučilišta Bangor, rekavši da se u obzir treba uzeti brzina govora kao i brojni naglasci koji su karakteristični za svakog pojedinca. "Nijedan sustav to ne bi mogao svladati", kaže Crystal.

08.02.2010. 09:07:44
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh