« Život
objavljeno prije 13 godina i 2 mjeseca
ŽIVJETI ZDRAVIJE

Gluten: Prijatelj ili prijetnja?

Zamislite život u kojem vaša omiljena hrana, poput tjestenine, kruha, žitarica i kolača može uzrokovati bolest

Fotografija vijesti
Više o

hrana

,

zdravlje

,

mršavljenje

,

celijakija

,

ugljikohidrati

,

gluten

To je realnost za oko 3 milijuna Amerikanaca, kojima je dijagnosticirana celijakija, inače autoimunološki poremećaj koji uključuje ozbiljne reakcije na hranu koja sadrži gluten. Sve veća svjesnost o ovom problemu, te zahtjevi potrošača, doveli su do toga da se na policama dućana pojavi mnoštovo proizvoda koji ne sadrže tu supstancu.

Gluten je uobičajeno ime za proteine koji se nalaze u određenim žitaricama, uglavnom je riječ o pšenici, raži, zobi i ječmu. Hrana koja sadrži gluten uključuje kruh, kolače, krekere, žitarice, sladoled,prerađeno meso itd. Kada osoba koja boluje od celijakije pojede hranu koja sadrži gluten, imunološki sustav napada tanko crijevo. Šteta koja je nanesena očituje se u nemogućnosti tijela da apsorbira određene nutrijente. Nuspojave se mogu očitovati kao mučnina, gubitak težine, bol u trbuhu, naticanje i proljev.

S obzirom na negativne aspekte glutena, ljudi koji nisu posebice osjetljivi na njega, ali žele smršavjeti mogli bi potpuno odustati od hrane koja ga sadrži vjerujući kako će tako lakše izgubiti kilograme. No je li nužno da namirnice koje ne sadrže gluten automatski znače manji struk? Stručnjaci kažu da to ovisi o hrani koju jedete. Ukoliko izbacite ugljikohidrate, a konzumirate više voća, povrća, ribe i mliječnih proizvoda, onda je izbor dobar.

Ako nemate problema s glutenom, pronalazak kvalitetnih namirnica bit će vam uvelike olakšan. Neke prednosti namirnica s glutenom uključuju konzumaciju proizvoda od cijelog zrna, te žitarica koje sadrže nužna vlakna i nutrijente poput vitamina B.

05.04.2011. 11:05:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh