« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 8 godina i 10 mjeseci
SAVJETI

Glikemijski indeks - što jesti, a što ne

Hrana s nižim glikemijskim indeksom pravi je saveznik u dijetama i pomoći će vam izgubiti kilograme, dok onu s visokim treba izbjegavati

Bijeli kruh - izbjegavajte
Bijeli kruh - izbjegavajte (Arhiva)
Više o

dijeta

,

mršavljenje

,

glikemijski indeks

,

GI

,

nizak glikemijski indeks

Glikemijski indeks brojka je koju biste trebali znati za hranu koju jedete, jer numerički pokazuje u kojoj mjeri neka namirnica povećava razinu šećera u krvi. Skala ide do 100, a visokim glikemijskim indeksom smatraju se vrijednosti od 70 do 100, srednji ide od 55 do 77, dok je ispod 55 nizak.

Hrana s nižim glikemijskim indeksom pravi je saveznik u dijetama i pomoći će vam izgubiti kilograme, dok onu s visokim treba izbjegavati.

Primjerice, nizak glikemijski indeks imaju grah, grašak, jogurt, lješnjaci, mlijeko, povrće i voće, dok visok ima cola, cornflakesi, bijeli kruh, kuhana riža, pire krumpir i pivo.

Što onda treba jesti?

Umjesto banane, odaberite jagode.

Umjesto bijelog kruha, odaberite crni kruh, od brašna cijelih zrna.

Umjesto cornflakesa, odaberite zobenu kašu.

Umjesto običnog krumpira, odaberite slatki krumpir.

Umjesto tjestenine s umakom od rajčice, odaberite komad mesa i salatu.

Hrana s niskim glikemijskim indeksom:

avokado
bučine sjemenke
celer
češnjak
đumbir
grah (crveni)
grašak
indijski oraščić
integralna riža
integralni kruh
jabuke
jagode
kakao (bez šećera)
kikiriki
krastavac
kruške
leće
limun
luk
lješnjak
masline
mrkve
naranča
nektarine
osušene rajčice
patlidžan
pesto
rotkvice
senf
slanutak
smokva (svježa)
sojino mlijeko
sok od rajčice
suncokretovo sjeme
šampinjoni
šipak/nar (svjež)
šljive
špinat
tofu
trešnje

19.02.2016. 09:02:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh