Gdje se jede najzdraviji kruh?
U plavim zonama ljudi uglavnom jedu hranu temeljenu na lokalno uzgojenim namirnicama biljnog porijekla
Plave zone su mjesta na svijetu gdje je dugovječnost normalna stvar, a stogodišnjake više nitko ni ne broji jer ih ima u izobilju. Da, to baš ne zvuči najjednostavnije i najnormalnije, pogotovo u ovom sadašnjem svijetu, no tamo su stres i nedostatak vježbanja - nepoznate stvari.
Osim toga (a vjerojatno i još važnije) je činjenica da u plavim zonama ljudi uglavnom jedu hranu temeljenu na lokalno uzgojenim namirnicama biljnog porijekla (oko 80 posto) koja je nadopunjena ribom, jajima i mliječnim proizvodima.
Najdugovječniji ljudi svijeta u prosjeku jedu oko 65 posto hrane temeljene na ugljikohidratima poput cjelovitih žitarica, voća, povrća i mahunarki.
No, jedu oni i kruh... ali kakav? E pa, malo drugačiji i bolji, pa evo 4 vrste kruha koje bi trebali raditi i sami....
Kruh od cjelovitih žitarica poput pšenice, raži i ječma - ne samo da stanovnici Ikarije i Sardinije sami peku kruh od cjelovitih žitarica poput pšenice, raži i ječma, već i sami melju ove namirnice u brašno. Njihov kruh izgleda drugačije od onoga što se može naći u trgovinama jer je napravljen od minimalnih sastojaka. U cjelovitim žitaricama nalazi se bogatstvo prehrambenih vlakana, B vitamina i minerala poput magnezija, kalija i željeza koje poboljšavaju zdravlje cijelog organizma.
Kruh od kiselog tijesta (sourdough) - kruh od kiselog tijesta popularan je u Sardiniji i na Ikariji, a radi se od svega par namirnica - vode, cjelovitog brašna i startera. Zahvaljujući procesu fermentacije u izradi startera, kruh od kiselog tijesta ima više prebiotika te poboljšava apsorpciju nutrijenta u organizmu. Probiotici unapređuju zdravlje probavnog sustava te jačaju imunitet.
Kruh od kukuruznog brašna - kukuruzno brašno, odnosno mljeveni kukuruz koristi se u prehrani već stotinama i tisućama godina što ne čudi ako je poznato da je riječ o sjajnom izvoru bjelančevina, vitamina A, prehrambenih vlakana i raznih minerala. Od kukuruza se priprema sve od tortilja do palente, ali i različite vrste kruha. Kruh od kukuruznog brašna je iznimno popularan u Loma Lindi gdje se sljubljuje s brašnom od pira i lanenim sjemenkama koje predstavljaju sjajan izvor omega 3 masnih kiselina.
Pogače od cjelovitih žitarica (pita bread) - na Ikariji su iznimno popularni i svojevrsne pogače od cjelovitih žitarica (eng. pita bread) koji se sjajno sparuju s izvorima bjelančevina biljnog porijekla - od humusa do kuhanog graha, leće i slično. Zbog upotrebe cjelovitih žitarica za izradu, ova vrsta kruha također je bogata prehrambenim vlaknima, vitaminima i mineralima.
Eto, radite kruh...
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
Novi komentar