« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 2 godine i 2 mjeseca
MLJAC :)

Koliko je čokolada zdrava?

Čokolada ne sadrži puno šećera, a puna je zdravih masti koje će vas zadovoljiti te je također bogata atioksidansima

Čokolada je stvarno zdrava
Čokolada je stvarno zdrava (Arhiva)
Više o

zdravlje

,

čokolada

,

tamna čokolada

Slatkiši su obično, jel', ne baš pretjerano zdravi, tako da kad mislimo na čokoladu, vjerojatno shvaćate da je ona ipak nešto drugo - barem one koje su ozbiljno napravljene i po mogućnosti tamne.

Malo je slatkiša koji su toliko zdravi poput tamne čokolade. Ona ne sadrži puno šećera, a puna je zdravih masti koje će vas zadovoljiti te je također bogata atioksidansima. Evo svih dobrobiti koje čokolada može donijeti vašem organizmu:

Bolja probava - probava je povezana s hrpom drugih sustava u tijelu, od kože do raspoloženja. Spojevi u tamnoj čokoladi povezani su s rastom antiupalnih bakterija u mikrobiomu crijeva. Istraživanje na ljudima pokazalo je značajan rast dobrih bakterija, odnosno probiotika, nakon što su četiri tjedna pili piće bogato flavanolima iz kakaa. 

Može spriječiti debljanje - jedan tip antioksidansa u kakau u laboratorijskim miševima je spriječio debljanje, pokazala je jedna studija. Kako biste osjetili ovu dobrobit trebate konzumirati tamnu čokoladu, naime, mliječne inačice sadrže više šećera i mlijeka. S obzirom na to da je ovo istraživanje provedeno na životinjama, zaključci se još ne mogu direktno povezati s ljudima, ali jedno je jasno, manje kalorija znači manja vjerojatnost debljanja. Stoga, ako večernju porciju sladoleda zamijenite s manje kaloričnom tamnom čokoladom, konzumirat ćete manje kalorija.

Smanjen rizik od kroničnih bolesti - čokolada može ojačati srce, točnije, najnovija istraživanja pokazala su da je konzumacija čokolade povezana sa smanjenim rizikom od srčanih bolesti, moždanog udara i dijabetesa. Kako biste osjetili te benefite trebali biste tjedno pojesti 6 porcija čokolade. Istraživači ove benefite povezuju s flavanolima koji imaju antioksidativna i antiupalna djelovanja.

Smanjuje stres - spojevi u čokoladi zapravo igraju kemijsku ulogu u smanjenju stresa. Jedenje 40 grama čokolade svaki dan i to dva tjedna može pomoći da se opustite, odnosno može sniziti razine hormona stresa, kortizola. Najbolja opcija zapravo je da si dnevnu porciju podijelite pa prvi dio pojedete kao popodnevni međuobrok, a drugi dio nakon večere.

Stoga, kad imate pri ruci neku finu čokoladu... ne sramite se ;)

17.02.2022. 13:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    17.02.2022. 14:25
    Milka njammm
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh