Metro-portal.hr

objavljeno 17.02.2022. 15:01:00
ZAPAMTITE!

Gdje se jede najzdraviji kruh?

U plavim zonama ljudi uglavnom jedu hranu temeljenu na lokalno uzgojenim namirnicama biljnog porijekla

Ovo su ozbiljni kruhovi...
Ovo su ozbiljni kruhovi... (Arhiva)

Plave zone su mjesta na svijetu gdje je dugovječnost normalna stvar, a stogodišnjake više nitko ni ne broji jer ih ima u izobilju. Da, to baš ne zvuči najjednostavnije i najnormalnije, pogotovo u ovom sadašnjem svijetu, no tamo su stres i nedostatak vježbanja - nepoznate stvari.

Osim toga (a vjerojatno i još važnije) je činjenica da u plavim zonama ljudi uglavnom jedu hranu temeljenu na lokalno uzgojenim namirnicama biljnog porijekla (oko 80 posto) koja je nadopunjena ribom, jajima i mliječnim proizvodima.

Najdugovječniji ljudi svijeta u prosjeku jedu oko 65 posto hrane temeljene na ugljikohidratima poput cjelovitih žitarica, voća, povrća i mahunarki.

No, jedu oni i kruh... ali kakav? E pa, malo drugačiji i bolji, pa evo 4 vrste kruha koje bi trebali raditi i sami....

Kruh od cjelovitih žitarica poput pšenice, raži i ječma - ne samo da stanovnici Ikarije i Sardinije sami peku kruh od cjelovitih žitarica poput pšenice, raži i ječma, već i sami melju ove namirnice u brašno. Njihov kruh izgleda drugačije od onoga što se može naći u trgovinama jer je napravljen od minimalnih sastojaka. U cjelovitim žitaricama nalazi se bogatstvo prehrambenih vlakana, B vitamina i minerala poput magnezija, kalija i željeza koje poboljšavaju zdravlje cijelog organizma.

Kruh od kiselog tijesta (sourdough) - kruh od kiselog tijesta popularan je u Sardiniji i na Ikariji, a radi se od svega par namirnica - vode, cjelovitog brašna i startera. Zahvaljujući procesu fermentacije u izradi startera, kruh od kiselog tijesta ima više prebiotika te poboljšava apsorpciju nutrijenta u organizmu. Probiotici unapređuju zdravlje probavnog sustava te jačaju imunitet.

Kruh od kukuruznog brašna - kukuruzno brašno, odnosno mljeveni kukuruz koristi se u prehrani već stotinama i tisućama godina što ne čudi ako je poznato da je riječ o sjajnom izvoru bjelančevina, vitamina A, prehrambenih vlakana i raznih minerala. Od kukuruza se priprema sve od tortilja do palente, ali i različite vrste kruha. Kruh od kukuruznog brašna je iznimno popularan u Loma Lindi gdje se sljubljuje s brašnom od pira i lanenim sjemenkama koje predstavljaju sjajan izvor omega 3 masnih kiselina.

Pogače od cjelovitih žitarica (pita bread) - na Ikariji su iznimno popularni i svojevrsne pogače od cjelovitih žitarica (eng. pita bread) koji se sjajno sparuju s izvorima bjelančevina biljnog porijekla - od humusa do kuhanog graha, leće i slično. Zbog upotrebe cjelovitih žitarica za izradu, ova vrsta kruha također je bogata prehrambenim vlaknima, vitaminima i mineralima.

Eto, radite kruh...

17.02.2022. 15:01:00
http://metro-portal.hr/gdje-se-jede-najzdraviji-kruh/136527/