« Kazalište
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
PET PREMIJERA

Gavella: Nova sezona počinje Moliereovom komedijom

Moliereova komedija "Tartuffe" u režiji Talijana Marca Sciaccaluge 10. rujna otvara još jednu sezonu u popularnom zagrebačkom kazalištu

Gavella
Gavella (Dragan Matić/Cropix)
Više o

Gavella

,

zagreb-info

,

Tartuffe

,

Darko Stazić

Nova sezona Gradskoga dramskog kazališta "Gavella" počinje 10. rujna premijerom Moliereova djela "Tartuffe", u režiji talijanskog redatelja Marca Sciaccaluge, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare.

U komediji "Tartuffe" Moliere se obračunava s licemjerjem, ponajprije vjerskim, a za redatelja Sciaccalugu ona govori i o mogućoj, ne baš veseloj budućnosti. Tartuffe nije samo lik iz predstave, nego i pojam za društvenu bolest koja može ugroziti pravu slobodu ljudi, ustvrdio je Sciaccaluga.

U prosincu će se premijerno izvesti predstava "Duh" Margaret Edson, priča o ženi koja se suočava s bolešću, nagrađena Pulitzerom. Slovenski režiser Samo M. Strelec kaže kako je to tužno i društveno kritično djelo, istovremeno i veselo.

Za siječanj iduće godine priredit će se Krležina "Leda" u režiji dugogodišnjeg "Gavellina" glumca Borisa Svrtana, koji drži da je to djelo lagano samo na površini, a osjećaj tjeskobe sličan je osjećaju života u današnjoj Hrvatskoj.

Krešimir Dolenčić režirat će u ožujku predstavu "Nosi nas rijeka" Elvisa Bošnjaka, posvetu kraju autorovih predaka, koja je praizvedena 2002. u Splitu. Po Dolenčićevim riječima, tako brzo ponovno postavljanje te drame omogućuje još bolji ulazak u tekst i likove.

U travnju će se izvesti posljednja sezonska premijera, Gogoljeva "Ženidba", komedija koja progovara i o usamljenosti, u režiji slovenske redateljice Mateje Koležnik.

Unatoč recesiji nismo odustali od dosadašnjeg koncepta - pet premijera, jer nismo htjeli zakinuti poklonike kazališta, rekao je ravnatelj kazališta Darko Stazić. Izrazio je nadu da će nova sezona zadovoljiti ukus najšire kazališne publike i kazališnih kritičara.

Osim pet premijera na repertoaru kazališta bit će i 13 repriznih predstava. Prošle je sezone u "Gavelli" izvedeno gotovo dvije stotine predstava i bilo je oko 52 tisuće gledatelja. (hina/metro-portal)

08.09.2010. 14:56:17
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh