« Život
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
TRADICIONALNE METODE

Francuski savjeti za poboljšanje zdravlja i kvalitete života

Nakon što je Dukanova dijeta izazvala velik interes diljem svijeta, sve je više zanimanja i za francuski način prehrane i općenito života

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

zdravlje

,

Francuska

,

savjeti

,

život

Pogledajte neke od francuskih savjeta koji vam mogu pomoći da poboljšate i održite zdravlje.

1. Pronađite način da reducirate stres - nije tajna da Francuzi uživaju u sporijem tempu života. Prema njihovom ustavu, minimalni plaćeni odmor iznosi 30 dana. Imajte na umu da odmor nije jedini način na koji se možete opustiti, te se pokušajte fokusirati na prijatelje, obitelj i dobru hranu. Kuhanje je dobra metoda smanjenja stresa, samo je potrebno uložiti malo truda.

2. Jedite u otprilike isto vrijeme - nekima nema ništa draže od noćnog pohoda na frižider. I premda to može biti donekle užitak, ovaj čin također može imati i negativan učinak na vaše zdravlje. Obiteljskim ručkovima i jedenjem u isto vrijeme Francuzi su osigurali zdrav način prehrane.

3. Izbjegavajte prerađenu hranu - takva hrana prepuna je soli, šećera i zasićenih masnih kiselina u odnosu na svježe namirnice. Mediteranska prehrana s druge strane sadržava obilje svježeg voća i povrća, a toga barem u Hrvatskoj nije problem nabaviti.

4. Dnevno čaša crvenog vina - iznenađujuća je činjenica da je udio masti u francuskoj prehrani gotovo jednak onome u američkoj. Unatoč tome, Francuzi imaju mnogo manju stopu bolesti srca. Ovaj fenomen naziva se Francuski paradoks, a objašnjava se svakodnevnom umjerenom konzumacijom crvenog vina koju prakticiraju mnogi Francuzi. Smatra se kako je za to odgovoran sastojak u vinu koji se naziva resveratrol, premda su potrebne daljnje studije.

5. Ograničite unos zasićenih masnih kiselina - možda tajna nije u vinu nego u tipu masnih kiselina koji se konzumira. Stručnjaci su dugo debatirali o tome kako je tip masti koje Francuzi konzumiraju ključ Francuskog paradoksa. Njihova je prehrana bazirana na nezasićenim masnim kiselinama koje organizam lako može probaviti, u odnosu na klasičnu zapadnjaču tj. američku prehranu koja je bogata zasićenim i trans masnim kiselinama.

6. Upotrijebite svoje noge - Francuska je nacija u kojoj se ljudi rijetko oslanjaju na automobile. Umjesto toga, Francuzi se oslanjaju na svoje noge, koriste bicikl kao prijevoz, te se služe stubama kad god je to moguće. Osim toga poznata je činjenica da aerobne vježbe mogu značajno smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti.

02.05.2010. 11:47:06
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh