« Život
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
TRIKOVI

Kako zapamtiti nečije ime?

Pitanje je pristojnosti sjećate li se nečijeg imena i jeste li ga u stanju ispravno izgovoriti

(Shutterstock)
Više o

bolje pamćenje

,

upoznavanje

,

pristojnost

,

prisilni brak

,

Anja Rubik

Situacija u kojoj susrećete osobu kojoj se ne možete sjetiti imena vrlo je neugodna, pogotovo ako ste ju tek upoznali i predstavili se jedno drugome.

"Svi zapravo imamo problem s pamćenjem imena", objašnjava Jill Spiegel, autorica brojnih praktičnih priručnika koja dodaje: "Kad upoznajemo novu osobu previše smo fokusirani na vizualne i emocionalne karakteristike pa ime često ni ne čujemo."

Benjamin Levy, autor knjige "Zapamtite svako ime svaki puta" tvrdi da je pamćenje imena najlakše u četiri faze - koncentracije (gledajte osobu u oči kad se predstavlja), pitanja (odgovara li joj više Tomo ili Tomislav), komentara (recite bilo što o imenu) i uporabe (recite: Drago mi je da smo se upoznali, Tomislave).

Među ostalim trikovima ističu se:

Ponavljanje
Kada si pružate ruku i predstavljate se, izgovorite ime poznanika čim prije možete. Ime možete jednostavno samo ponoviti, ili ga upotrijebiti u neformalnoj rečenici. Naravno, nemojte pretjerivati u ponavljanju.

Pronađite poveznicu
Pokušajte ime povezati sa specifičnosti osobe koju upoznajete koja je vezana uz njezin hobi ili posao. Na primjer, Tanja voli čitati, Ivan ima motor,...

Igra riječi
Povežite ime u poslovicu ili kratku rimu koje ćete se odmah sjetiti kada ugledate određenu osobu (npr. Marica je konobarica).

Bez srama
Možda vam se čini neugodno, ali bolje je da nekoga odmah pitate da ponovi svoje ime nego da se pravite da ga znate pa se kasnije osramotite (Oprostite, kako ste rekli da se zovete? Toliko smo se zapričali da sam Vam zaboravio ime). Prilikom pitanja možete ponoviti i vlastito ime kako bi olakšali sugovorniku pamćenje.

03.05.2010. 07:35:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh