« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
nastavak pregovora

Slovenija će danas parafirati arbitražni sporazum?

Slovenski mediji pišu da bi se danas nakon pristupne konferencije u Bruxellesu mogli sastati ministri vanjskih poslova Jandroković i Žbogar

(Wikipedia)
Više o

Olli Rehn

,

pregovori s EU

,

Borut Pahor

,

Gordan Jandroković

,

Samuel Žbogar

,

granični spor sa Slovenijom

,

Mate Granić

Hrvatska će tijekom jutra na pristupnoj konferenciji u Bruxellesu otvoriti šest i privremeno zatvoriti pet pregovaračkih poglavlja koji su godinu dana bili blokirani zbog ocjene Ljubljane da se njima prejudicira granično pitanje, a popodne bi se nakon više od tri mjeseca nastavili i pregovori o granici pa bi ministri vanjskih poslova mogli čak i parafirati nacrt arbitražnog sporazuma, pišu slovenski mediji.

Pozivajući se na ministra vanjskih poslova Samuela Žbogara, mediji navode da bi se danas popodne mogli sastati ministri vanjskih poslova Žbogar i Jandroković, a zajedno s njima i europski povjerenik za proširenje Olli Rehn, te ministar vanjskih poslova Švedske Carl Bildt.

"To je prvi sastanak, još jednom ćemo pregledati sve članke nacrta sporazuma", rekao je za Slovensku televiziju kasno sinoć ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar. Slovenska strana tvrdi da je nacrt sporazuma o arbitraži "u sadržajnom smislu već dogovoren" i da treba još samo "definirati nek tehničke detalje".

Unatoč protivljenju opozicije koja navodi da arbitražni okvir ne daje Sloveniji pravo na teritorijalni izlaz na otvoreno more, premijer Borut Pahor u četvrtak je naglasio da dugo prati prijepor oko granice s Hrvatskom i da "ne bi dao ruku u vatru" za ljubljanski dogovor s hrvatskom premijerkom "kad ne bi bio uvjeren da je arbitražni sporazum za Sloveniju dobar".

Čini se da o arbitražnom okviru postoje neke nedoumice i u samoj Pahorovoj koaliciji pa je tako eurozastupnik Ivo Vajgl za ljubljanski list 'Dnevnik' izjavio da u sporazum treba zapisati da granično pitanje Slovenije i Hrvatske mora biti riješeno prije ulaska Hrvatske u EU, a ne samo da do tada mora biti zaključen arbitražni sporazum.

"Ne želim špekulirati kad će Hrvatska postati članicom EU-a jer je otvoreno još mnogo pitanja", rekao je Vajgl, koji dodaje da bi se moglo dogoditi da Hrvatska u EU uđe u paketu s Islandom jer se do sada EU širila na skupine zemalja, a ne samo na jednu novu članicu.

"Dnevnik", međutim, navodi da slovenski stručnjaci ocjenjuju kako je realno da će Hrvatska članicom postati 2012. godine. S tom se procjenom složio i nekadašnji hrvatski ministar vanjskih poslova Mate Granić.

"Ratifikacija je bila najbrža u slučaju Slovačke, a trajala je oko godinu dana. Realno je da svih 27 članica ratificira pristupni ugovor s Hrvatskom u roku godine i pol dana, što znači da bi Hrvatska u EU ušla 2012. godine", rekao je Granić za "Dnevnik". Dodaje ipak da je to realno ako ne bude dodatnih zapleta sa Slovenijom, a da na to "može računati svatko tko je ozbiljan i tko ima iskustva". (hina/metro-portal)

02.10.2009. 10:49:15
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh