« Kazalište
objavljeno prije 12 godina i 11 mjeseci
FSK

Festival svjetskog kazališta 2011.

Festival koji nakon godišnjih odmora, najavljuje novu sezonu, i ove godine okuplja moćna autorska imena

FSK po deveti put u Zagrebu
Više o

HNK Zagreb

,

Gavella

,

ZeKaeM

,

Festival svjetskog kazališta 2011

Deveto izdanje Festivala svjetskog kazališta održat će se u Zagrebu od 9. do 27. rujna i na pozornicama Zagrebačkog kazališta mladih, Hrvatskog narodnog kazališta i u Gavelli prikazati neke od najvećih aktualnih hitova iz svjetskih metropola.

Festival koji nakon godišnjih odmora, najavljuje novu sezonu, i ove godine okuplja moćna autorska imena. Na otvorenju, miljenik zagrebačke publike berlinski redatelj Thomas Ostermeier, gostuje s radikalnom interpretacijom Shakespeareovog Othella. Između performansa, ekspresionističkih bravura, radikalnog fizičkog teatra, Ostermeierov Schaubühne garantira estetski i politički čin koji će se dugo pamtiti. Među prijateljima festivala je i hvaljeni flamanski umjetnik Jan Fabre. Redatelj, koreograf, scenograf i autor teksta, prikazat će autorsku viziju mita o Prometeju, jednom od prvih buntovnika koji krade oganj od Zeusa i donosi ga ljudima. Prvi put u Hrvatskoj gostuje nizozemski redatelj Ivo van Hove, jedna od ključnih figura novog teatra. Svojim originalnim spojem dramskog, videa i filma snažno je utjecao na cjelokupnu svjetsku scenu. Predstava "Opening night" prema kultnom filmu Johna Cassavetesa poziva publiku na uzbudljivu interakciju. Sudjelovat će na glumačkoj probi, a potom i u snimanju filma uživo.

Iz bečkog Burghteatra stiže "Dorian Grey" u režiji Bastiana Krafta, novog glasa njemačkog kazališta. Viktorijanski roman o strahu od starenja, pretočen je u suvemenu priču o opsesiji izgledom i savršenim tijelom. Riječ je o worholovskom performansu u kojem se slika Doriana Greya umnožava do neslućenog broja kopija.

U finalu nas očekuje "Gardenia" belgijskog koreografa i redatelja Alaina Platela. Priča je to o barcelonskom kabaretu koji zatvara svoja vrata i u zadnjoj izvedbi okuplja umirovljene zvijezde, transvestite koji pripremaju neke od najljepših glazbeno-plesnih točaka, imitirajući Marlene Dietrich, Dalidu, Lizu Minelli. Bez trunke voajerizma, s puno emocija i neke nježne sjete, "Gardenia"gradi jedinstven scenski doživljaj koji je osvojio svjetske pozornice, od Londona, Pariza i New Yorka.

20.07.2011. 08:39:10
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Giggles
    27.07.2011. 10:08
    It's really great that people are sharing this ifnromtaoin.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh