« Kazalište
objavljeno prije 6 godina i 6 mjeseci
BRAVO

Festival Perforacije i ove godine u New Yorku

Perforacijama je to drugo festivalsko gostovanje u Velikoj Jabuci, a bogat festivalski program donosi sedam američkih premijera

Perforacije drugi puta u Velikoj Jabuci
Perforacije drugi puta u Velikoj Jabuci (Arhiva)
Više o

New York

,

Perforacije

Festival Perforacije koji se u Hrvatskoj održava od 2008. godine ove se godine po drugi puta održava i u New Yorku u SAD-u, a do 26. studenog u Abrons Art Centru i kazalištu La MaMa predstavit će više od 30 umjetnika iz Poljske, Slovenije i Hrvatske.

Kako se ističe u najavi, Perforacijama je to drugo festivalsko gostovanje u Velikoj Jabuci, a bogat festivalski program donosi sedam američkih premijera Via Negative, skupine Tukawach, Jasne L. Vinovrški, Ine Sladić, Brune Isakovića i Mie Zalukar i Marte Ziolek, te reprizu predstave Ivice Buljana koja je svoju američku premijeru imala prošle godine i to upravo u newyorškom kazalištu La MaMa.

Festival će otvoriti u Abrons Art Centru hrvatska umjetnica Jasna L. Vinovrški sa svjetskom premijerom predstave "Ostati živ", koja propituje pitanja migracija, nakon čega se festival seli u kazalište La MaMa čiji se programski segment otvara izvedbama predstave "Pylades" u izvedbi The Great Jones Repertory Company, legendarne kazališne kompanije Ellen Stewart, koju je režirao hrvatski redatelj Ivica Buljan.

Via Negativa u suradnji s poljskom redateljicom Anitom Wach izvest će predstavu "Stotinu zdravica", posvećenu ideji demokracije, a američkoj publici posebno zanimljivom će je učiniti i zdravice Georgeu Washingtonu.

Perforacije će u New Yorku ugostiti i Poljakinju Martu Ziółek s predstavom za osam izvođača "Uradi sam" koja u formi plesne zabave progovara o individualnosti unutar kolektiva i obratno, te uvjetima u kojima se u suvremenom društvu gubimo u masi.

Skupina Tukawach s druge strane u svojoj izvedbi koja se referira na Beuysovog mrtvog zeca, a koju umjetnice Magda Stawman Tuka i Anita Wach promoviraju kao "privatna izvedba" uvlači publiku u polusvijest svojih emotivnih i intelektualnih dilema oko smisla izvedbenog prostora koji treba ispuniti značenjima.

Od hrvatskih umjetnika u nastavku festivalskog programa publici će se predstaviti plesni duet Brune Isakovića i Mie Zalukar "Odjednom odasvuda", koji kroz pokret i susret dvaju tijela donosi spektar značenja i kvalitetu njihovih međusobnih naboja na površinu.

Ina Sladić u okviru festivala ima dvije izvedbe svoje najnovije predstave koja se temelji na konceptualnom propitivanju izvođačke improvizacije. Izvođačica, naime, u trenutku kad stupa na scenu ne zna što joj je činiti, a upute za izvedbu prvi put čuje preko razglasa. Upute za prvu izvedbu joj je pripremila kultna njujorška umjetnica Penny Arcade, a za drugu izvedbu joj scenske upute priprema i snima njujorška publika tijekom trajanja festivala Perforacije.

S obzirom na dosadašnja iskustva koje udruga Domino ima u predstavljanju autorskih umjetničkih projekata u SAD-u, očekujemo velik interes publike i američkih medija, a suradnja s njujorškim kazalištima koju smo tijekom proteklih desetak godina ostvarili ovime se dodatno jača i potvrđuje, rekao je o festivalu umjetnički direktor Zvonimir Dobrović.

19.11.2017. 14:14:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh