« Hrvatska
objavljeno prije 10 godina i 2 mjeseca
KATASTROFA

Europska komisija popljuvala Hrvatsku

Hrvatska je jedna od tri zemlje članice EU-a koje imaju prekomjerne makroekonomske neravnoteže zbog velikih vanjskih obveza, slabljenja izvoza i brzo rastućeg duga opće države

Europska komisija zgazila Milanovićevu Vladu
Europska komisija zgazila Milanovićevu Vladu (Arhiva)
Više o

gospodarstvo

,

Europska komisija

,

Hrvatska

Europska komisija objavila je rezultate dubinske analize makroekonomske situacije u 17 zemalja članica Europske unije. Za 16 zemalja Komisija je jesenas utvrdila potrebu za dubinskom analizom, a naknadno je dodana Irska, koja je nedavno izišla iz programa financijske pomoći.

U Komisiji konstatiraju neravnotežu u 14 zemalja, a prekomjernu neravnotežu u njih tri - Hrvatskoj, Sloveniji i Italiji.

U Bruxellesu ističu da Hrvatska ima znatan vanjski dug, sve slabiji izvoz, visoko zadužene tvrtke i brzo rastući dug opće države, 'a sve to u kontekstu niskog rasta i slabih kapaciteta za prilagodbu'.

'Postoji potreba za znatnim dodatnim naporima na fiskalnoj konsolidaciji kako bi se smanjio deficit i kako dug ne bi postao neodrživ. Hrvatska ima prekomjerni proračunski deficit i treba do kraja travnja ove godine poduzeti učinkovite mjere kako bi ga riješila. Ne poduzme li dodatne mjere, postoji opasnost da neće ispuniti svoje ciljeve u 2014. godini', navodi Komisija.

Nakon ekspanzivne faze u kojoj su akumulirane neravnoteže, Hrvatska je sada suočena s produljenom depresijom gospodarskih aktivnosti, u čemu je na vidjelo izišao niz vanjskih i unutarnjih rizika, primjećuju u Bruxellesu.

Naglašavaju da smanjivanje vanjskog duga ovisi o povećanju konkurentnosti i jačanju izvoza, mimo turizma, kako bi se ubrzao rast. Također navode da je razduživanje nefinancijskih korporacija tek u početnoj fazi i da nema kreditiranja u tom segmentu. Državna poduzeća, koja u nekim sektorima još imaju dominatnu poziciju i mnoga među njima nisu još restrukturirana, općenito su prezadužena i slabo profitabilna.

05.03.2014. 12:11:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh