« Biznis
objavljeno prije 13 godina i 11 mjeseci
SVJETSKA BANKA:

Europa bi mogla povući bogate zemlje u recesiju

Ako tržišta prisile europske banke na zamrzavanje pristupa kreditu najzaduženijim zemljama, industrijske zemlje ući će u novu krizu

eurozona kriza Svjetska banka
eurozona kriza Svjetska banka (Shutterstock)
Više o

recesija

,

Svjetska banka

,

financijska kriza

,

ekonomska kriza

,

dužnička kriza

,

Driving School GT

,

biografije

,

Džibuti

,

Grimaldi Grupa

Kriza povjerenja u dugovima opterećenoj Europi mogla bi bogate zemlje pogurnuti u novu recesiju i imati ozbiljne posljedice po druge svjetske regije koje ovise o kreditima europskih banaka, upozorila je Svjetska banka.

Iako je, kako ističe glavni ekonomist te institucije Justin Lin, mogućnost za realizaciju takvog scenarija relativno mala, dovoljan je poticaj za Svjetsku banku da izradi analizu posljedica izbijanja ozbiljne europske dužničke krize. Prema najgorem scenariju Svjetske banke, napredne zemlje bile bi sljedeće godine pogurnute u recesiju s dvostrukim dnom, nakon velikog pada u 2009.

Ako nervozna tržišta prisile europske banke na zamrzavanje pristupa kreditu najzaduženijim zemljama na Starom kontinentu - Grčkoj, Portugalu, Irskoj, Španjolskoj i Italiji - industrijske zemlje zabilježit će sljedeće godine 0,6-postotni pad aktivnosti.

Iako je utjecaj europskih dužničkih briga na druge kontinente zasad prilično ograničen, tržišta zbog njih najviše pozornosti pridaju državnim proračunima, što je rezultiralo rastom troškova zaduživanja za druge zadužene zemlje, poput Argentine i Venezuele, ističe Andrew Burns.

Europske su vlade zasad uspjele izbjeći realizaciju najgoreg scenarija. Mjere poput 750 milijardi eura vrijednog paketa pomoći za eurozonu također su pomogle umiriti tržišta, kaže Andrew Burns, glavni autor izvješća.

On ipak dodaje kako i dalje postoji opasnost od gubitka povjerenja, osobito u slučaju Grčke i Portugala, čije vlade tek trebaju dokazati da su u stanju srezati ogromne terete zaduženosti.

Burns je pozvao bogate zemlje da smanje rastuće proračunske deficite, upozorivši da će se u suprotnome suočiti s ozbiljnim problemima u budućnosti.

Ako pak Europa ostane relativno stabilna, Svjetska banka očekuje globalni rast od 2,9 do 3,3 posto u 2010. i 2011., što je pristojan tempo oporavka nakon snažnog, 2,1-postotnog pada aktivnosti u 2009. U tom bi slučaju industrijski razvijene zemlje rasle nešto sporijim tempom, od 2,1 do 2,3 posto u 2010., dok bi zemlje u razvoju i dalje bilježile visoke stope rasta od 5,7 do 6,2 posto.

Pritom bi velika europska dužnička kriza izazvala domino efekt u gospodarstvima istočne Europe, središnje Azije i Latinske Amerike, koja se uvelike oslanjaju na banke u Europi kada je u pitanju dostupnost kredita.

U slučaju veće europske krize, rast gospodarstava svijeta u razvoju u 2011. iznosio bi 4,4 posto, procjena je Svjetske banke. (hina/metro-portal)

10.06.2010. 12:32:45
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh