« Biznis
objavljeno prije 12 godina i 5 mjeseci
NEMA POMOĆI

Sudbina njemačkog Opela je neizvjesna

Njemačka savezna vlada odbacila je Opelov zahtjev za državnim kreditnim jamstvima od 1,1 milijarde eura

Opel
Opel (Getty Images)
Više o

General Motors

,

Opel

,

Njemačka vlada

Na sastanku njemačke kancelarke Angele Merkel (Krsćansko-demokratska unija CDU) s predsjednicima vlada četiriju njemačkih saveznih zemalja, u kojima se nalaze tvornice automobilske industrije Opel, u četvrtak nije postignut konačan dogovor o novčanoj pomoći savezne vlade tom automobilskom proizvođaču.

"Duboko sam razočaran", reagirao je predsjednik savezne zemlje Porajnja-Falačke (Rheinland-Pfalz) Kurt Beck na stajalište savezne vlade koja je u srijedu odbacila Opelov zahtjev za državnim kreditnim jamstvima od 1,1 milijarde eura. Beck je zajedno s čelnicima ostalih triju saveznih zemalja u kojima se nalaze Opelove tvornice, Sjeverne Rajne-Westfalije, Hessena i Tiringije, najavio spremnost na pružanje pomoći Opelu na razini saveznih zemalja.

"Naš je cilj da se nijedna Opelova tvornica u Njemačkoj ne zatvori", rekao je predsjednik vlade Sjeverne Rajne-Westfalije Juergen Ruettgers. Savezne zemlje su najavile da će poduprijeti Opel u preustroju radi smanjenja troškova i opstanka na tržištu.

Savezni ministar gospodarstva Reiner Bruederle u srijedu je odbio odobriti državnu pomoć Opelu. Odluku je obrazložio činjenicom da vlasnik Opela, američki koncern General Motors, u međuvremenu posluje s dobitkom te da je u stanju sam snositi troškove reforme.

Angela Merkel je nakon toga izjavila da "zadnja riječ glede pomoći Opelu još nije izrečena" te najavila susret s predsjednicima vlada saveznih zemalja. Stoga se očekivalo da će Merkel promijeniti odluku središnje vlasti glede pomoći Opelu, no to se nije dogodilo. (hina/metro-portal)

10.06.2010. 18:26:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh