« Svijet
objavljeno prije 2 godine i 2 mjeseca
NAPOKON?

EU će pomoći u naoružavanju Ukrajine

EU će izdvojiti pola milijarde eura za oružje i vojnu opremu za Ukrajinu. To je prvi put u povijesti EU-a da pomaže u naoružavanju jedne zaraćene strane. Unija istovremeno pooštrava sankcije

Napokon nešto pametno!
Napokon nešto pametno! (Arhiva)
Više o

EU

,

Ukrajina

,

naoružanje

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen rekla je u Bruxellesu da će EU prvi put u svojoj povijesti financirati kupovinu i isporuku naoružanja i vojne opreme nekoj „napadnutoj zemlji".

Radikalna promjena kursa

„Smrtonosno oružje" i zalihe goriva za ukrajinsku vojsku, zaštitna i medicinske oprema trebali bi biti financirani iz fonda za hitnu pomoć́, rekao je visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell.

Prema nepotvrđenim medijskim izvještajima, EU želi Ukrajini staviti na raspolaganje pola milijarde eura - 450 milijuna eura za oružje i 50 milijuna eura za drugu opremu.

Prema planovima, novac će stići iz takozvanog Europskog instrumenta mirovne pomoći. To je novi financijski instrument EU-a koji se može koristiti i za jačanje sposobnosti oružanih snaga u partnerskim zemljama.

Blokiran zračni prostor za ruske zrakoplove

EU najavljuje i kaznene mjere protiv Rusije i Bjelorusije. Cijeli zračni prostor EU-a bit će zatvoren za ruske letjelice, rekla je Ursula von der Leyen.

To su već prethodno učinile brojne članice EU-a, uključujući Njemačku i Austriju. Pridružila im se i Kanada.

Von der Leyen je rekla da bi zabrana trebala obuhvatiti sve letjelice koje su u ruskom vlasništvu, registrirane u Rusiji i pod ruskom kontrolom. Bit će vrlo malo izuzetaka, kao što su humanitarne svrhe.

Rusija je u subotu najavila da će zatvoriti svoj zračni prostor za letjelice iz Litve, Letonije, Estonije i Slovenije nakon što su ove zemlje zatvorile svoj zračni prostor za ruske avione, kao odgovor na invaziju. Bugarska, Češka, Poljska, Rumunjska i Luksemburg također su uvele takvu zabranu letova.

Kraj za RT i Sputnjik

EU također hoće zaustaviti „medijsku mašinu Kremlja". Državne medijske kuće Russia Today i Sputnjiki njihove filijale bit će zabranjene na području Unije. Ti mediji „više neće moći širiti svoje laži kako bi opravdali Putinov rat i stvarali podjele u našoj Uniji", rekla je von der Leyen.

Konzultacije o izbjeglicama

Ministri unutarnjih poslova članica EU-a razgovarali su u Bruxellesu o tome kako bi se Unija mogla pripremiti za veliki broj izbjeglica iz Ukrajine.

Prema riječima europske povjerenice za unutarnje poslove Yilve Johansson, EU se treba pripremiti za ogroman broj ratnih izbjeglica iz Ukrajine. Ne zna koliko će ljudi doći, rekla je ova Šveđanka, „ali mislim da se moramo pripremiti za milijune."

Do sada je oko 300.000 Ukrajinaca pobjeglo u EU zbog rata koji Rusija vodi protiv njihove zemlje. Međutim, malo njih je zatražilo azil ili zaštitu u skloništima država članica. Većina ih je kod prijatelja ili rođaka.

Ali moramo biti spremni za još mnogo ljudi, rekla je Johansson. Ona će zato predložiti platformu solidarnosti za koordinaciju pomoći koju nude zemlje članice. Nijedna članica do sada nije tražila preraspodjelu izbjeglica, čak ni one koje direktno graniče s Ukrajinom, poput Poljske. Prema podacima poljske granične policije, od početka rata u Ukrajini u Poljsku je stiglo više od 200.000 izbjeglica.

28.02.2022. 08:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    28.02.2022. 08:51
    Samo nek rat zavrsi sta prije
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh