« Svijet
objavljeno prije 11 godina
BOGATI NAJUGROŽENIJI

Epidemija pretilosti proširila se i na siromašne zemlje

Tamo pogađa gotovo sve bogate osobe, a siromašni u tim zemljama i dalje su pothranjeni, pokazuje najnovija studija

U tim zemljama bogati se debljaju, dok su siromašni i dalje - gladni
U tim zemljama bogati se debljaju, dok su siromašni i dalje - gladni (Shutterstock)
Više o

pretilost

,

debljina

,

bogati

,

siromašne zemlje

Nasuprot tomu, prekomjerna težina više pogađa siromašne građane bogatih zemalja, kao što je slučaj u SAD-u. "Mnogo je rasprava o tome kako se problemi pretilosti i prekomjerne težine sada šire na siromašne zemlje i zemlje u razvoju", rekao je S.V. Subramanian, profesor s Fakulteta za javno zdravstvo na Harvardu koji je vodio istraživanje.

U istraživanju, objavljenom u časopisu "American Journal of Clinical Nutrition", Subramanian je s kolegama proučavao težinu više od pola milijuna žena u 54 zemlje u razvoju od 1994. do 2008. Općenito su utvrdili da je otprilike četvrtina žena bila debela, s tim da je stopa pretilosti varirala od zemlje do zemlje - tri od četiri žene u Egiptu do samo šest posto u Etiopiji.

Ono što je važnije jest činjenica da je s rastom prihoda i izobrazbe rasla i težina. Onima koji su pripadali četvrtini bogatih prijetila je dva puta veća opasnost od pretilosti nego onima u donjoj četvrtini.

Istodobno, znatan postotak stanovništva, često veći od onog pretilog, i dalje pati od pothranjenosti. "S jedne strane imamo stanovnike koji moraju povećati unos kalorija, a s druge imamo bogate ljude koji jedu previše", istaknuo je Subramanian. Za predebele autor studije predlaže izobrazbu u školskom sustavu i u medijima, a pitanje siromašnih, kako ističe, složenije je i ne može se svesti samo na pojačan unos hrane. (hina/metro-portal)

23.11.2010. 08:29:38
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh