« Kazalište
objavljeno prije 1 godinu i 1 mjesec
NAJAVE

"Enigmatske varijacije" u režiji Neve Rošić premijerno u HNK-u

Predstava "Enigmatske varijacije" Éric-Emmanuela Schmitta premijerno će igrati večeras u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu u režiji Neve Rošić i izvedbi Luke Dragića i Aleksandra Cvjetkovića

Enigmatske varijacije
Enigmatske varijacije (Arhiva)
Više o

HNK

,

"Enigmatske varijacije"

Predstava "Enigmatske varijacije" Éric-Emmanuela Schmitta, nastala u koprodukciji zagrebačkog i riječkog HNK, premijerno će igrati večeras u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu u režiji Neve Rošić i izvedbi Luke Dragića i Aleksandra Cvjetkovića.

"Enigmatske varijacije" neobična su ljubavna priča i svojevrstan triler suvremena francuskog pisca, filozofa, dramatičara i filmskog redatelja Éric-Emmanuela Schmitta napisana 1996. godine.

U ovoj drami dva lika, jedan uspješan pisac i jedan novinar, u bezbrojnim varijacijama publiku vode kroz napetu priču koja poput kakva psihološkog krimića otkriva ljubavni odnos svakoga od njih prema tajanstvenoj ženi. Žena, koja je za obojicu emotivno vrlo značajna, ostaje skrivena, a brzi i neočekivani obrati završavaju iznenadnim raspletom koji otkriva kako zapravo ništa nije onakvo kakvim se činilo.

Naslov ove intrigantne drame referira se na djelo britanskoga skladatelja Edwarda Elgara Varijacije na izvornu temu, djelo koje prema riječima samoga skladatelja skriva jednu melodiju koju ne razumijemo, koja je neuhvatljiva, istodobno prisutna i odsutna.

Sukob dvojice muškaraca ujedno predstavlja i sučeljavanje dvaju suprotnih principa, pogleda na stvarnost, život, stvaralaštvo i običnu svakodnevicu, ljubav i žudnju, sve isprepleteno s autorovim autobiografskim preokupacijama o ljubavi, smrti, bolesti, samoći...

Predstava je rađena u koprodukciji s HNK Ivana pl. Zajca iz Rijeke, a režiju potpisuje Neva Rošić, koja je isti tekst prošle sezone postavila u Talijanskoj drami riječkoga HNK Ivana pl. Zajca.

U "Enigmatskim varijacijama" prvi put u drami nastupaju zajedno Luka Dragić u ulozi novinara i Aleksandar Cvjetković kao pisac nobelovac.

U autorskom timu su i scenografkinja Aleksandra Ana Buković, kostimografkinja Sandra Dekanić te oblikovatelj svjetla i asistent redateljice Marin Lukanović.

05.03.2023. 14:00:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh