Engleski doručak nije najbolji za zdravlje
Novo istraživanje pokazuje da ne bi trebali prekomjerno jesti slaninu jer je konzumacija suhomesnatih proizvoda povezana s većim rizikom od razvoja demencije.

Ako ste jedan od onih koji će praviti "ozbiljan doručak" iliti neku od varijanti engleskog doručka, lako se možete naći u problemu.
Naime, engleski doručak po definiciji ima svega - od graha pa sve do fine, pržene slanine koja se topi u ustima... i radi vam kognitivne probleme, između ostalog.
Slanina je hrana koji brojni obožavaju, no nova studija koja je objavljena u časopisu American Journal of Clinical Nutrition sugerira da postoji veza između slanine, hrane koja ima visok udio masti i natrija i kognitivnih problema.
Studija je obuhvatila gotovo 500.000 ljudi u dobi između 40 i 69 godina, a istraživanje je trajalo četiri godine. Istraživači su otkrili da pojedinci koji pojedu 25 grama prerađenog mesa svaki dan imaju 44% više šansi za razvoj demencije.
Treba napomenuti da su i neke druge studije istraživale negativne učinke suhomesnatih proizvoda.
Redovita konzumacija suhomesnatih proizvoda povezana je s kardiovaskularnim problemima, problemima s krvnim tlakom, a ova nova studija navodi da suhomesnati proizvodi povećava rizik od razvoja demencije.
No, ova studija otkrila je i jednu dobru vijest. Naime, iako je slanina povezana s rizikom od razvoja demencije, prehrana koja je uključivala neprerađeno crveno meso, poput odreska, taj je rizik smanjila za oko 10%.
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
Novi komentar