« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 3 godine i 1 mjesec
MMMM ;)

Rituali za dobar početak dana

Svatko od nas ime neke svoje male, svakodnevne rituale, svjesne navike koje nas opuštaju i pružaju osjećaj kontrole i sigurnosti. Tu držimo sve konce u rukama, to je naš teritorij i presudan je za dobar početak (i tijek) dana

Vrijeme je za jutarnju kavu
Vrijeme je za jutarnju kavu (Arhiva)
Više o

kava

,

doručak

,

vježbanje

,

početak dana

,

jutarnji rituali

Ponekad nam se čini da stvarno živimo u fast-forward modeu. Sami sebi stvaramo stres nastojeći tim tempom svakoga dana protutnjati kroz obaveze - posao, kuća, obitelj, aktivnosti, nabavka, roditelji...

Moramo li uistinu tako funkcionirati? Bi li svijet stao ako bismo barem na kratko usporili? Ne bi. Zato su važni ti mali, svakodnevni rituali koji će nas opustiti i dati osjećaj kontrole i sigurnosti. Dati energiju za novi dan. I onda je sve u redu. I onda možemo dalje jurcati i gledati na sat.

To takozvano me-time iznimno je važno za naše mentalno zdravlje, naše odnose s drugim ljudima, naš pogled na svijet. I fantastično je to što zapravo nije bitno koliko traje. Bitno je da se nakon toga stvarno osjećamo dobro.

Nekima će baš taj idealni ritual biti jutarnja higijena, i to prakticirana po posebnom redoslijedu i rasporedu u kojemu je svaki segment dobio svoju određenu minutažu. Biranje odjeće, idealna toplina vode za tuširanje, mlijeko za tijelo, pranje zubiju, dnevna krema... Čak i ako to radimo rutinski, automatski, ne znači da nije opuštajuće.

Samo znači da smo pronašli svoju mini oazu i posvetili se sebi, usvojili navike, prigrlili jedan sasvim običan ritual i u miru započeli svoj dan.

Drugi će ujutro širom otvoriti prozor i prepustiti se ugodnoj svježini jutra. Duboko udahnuti, zaželjeti dobar dan suncu i gradu, protegnuti se u još toploj pidžami i u miru isplanirati dan.

Jutarnja meditacija, tibetanske vježbe ili dobro istezanje su prije svega jako zdrav početak još jednog dana. Dobro će nas razbuditi, potaknuti krvotok i dugoročno osigurati vitalnost i energiju.

Takav rad na sebi tisuću je puta bolji od izletavanja iz kreveta nakon nekoliko „snoozova" i one bolne pokočenosti dok teška koraka pokušavamo doći do kupaone. Već smo u stresu, a nismo ni oči u potpunosti otvorili.

Jedna od omiljenih aktivnosti onih koji vole malo ranije ustati je i jutarnji jogging. Dok se obrisi zgrada i kuća pojavljuju iz prve jutarnje maglice, a ulice se polako bude uz zvukove prvih automobila i dostavnih kamiona, ujednačeni ritam disanja i koraka pružaju fantastičan osjećaj slobode i opuštanja.

Ne misliš o problemima, već o onome što te čeka iza ugla, kojom stazom nastaviti, koju rutu odabrati.

Potom tuš i ... idemo dalje. Me-time je odradio svoje.

Pa ipak, najpopularniji ritual na ovim prostorima je - pogađate - jutarnja kava. Od čekanja da voda na štednjaku zavrije do prvog buđenja neodoljivim mirisom koji se širi kuhinjom i konačnog razbuđivanja nakon prvog gutljaja. U tom trenutku na svijetu ne postoji ništa drugo osim vas i tople šalice u vašim rukama. Nema briga niti problema. I onda je, sigurni ste, sve u redu.

Rituali kojima započinjemo dan ne moraju biti veliki i dugotrajni. Ne moraju čak niti ništa posebno značiti, dovoljno je da se nakon njih osjećamo spremnima i mirnima, da znamo da smo tih nekoliko minuta posvetili samo sebi.

Odlazak u obližnju pekaru po svježi kruh, priprema zdravog doručka ili smoothieja, šetnja sa psom, listanje novina ili skeniranje portala kako biste saznali nove vijesti ili vremensku prognozu... Sve su to naizgled posve uobičajene radnje, ali i rituali. Uostalom, zamislite samo kako biste se osjećali da vam ih samo na jedan dan netko zabrani. Čudno, zar ne?

26.03.2021. 11:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh