Metro-portal.hr

objavljeno 26.03.2021. 09:01:00
ETO...

Engleski doručak nije najbolji za zdravlje

Novo istraživanje pokazuje da ne bi trebali prekomjerno jesti slaninu jer je konzumacija suhomesnatih proizvoda povezana s većim rizikom od razvoja demencije.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)

Ako ste jedan od onih koji će praviti "ozbiljan doručak" iliti neku od varijanti engleskog doručka, lako se možete naći u problemu.

Naime, engleski doručak po definiciji ima svega - od graha pa sve do fine, pržene slanine koja se topi u ustima... i radi vam kognitivne probleme, između ostalog.

Slanina je hrana koji brojni obožavaju, no nova studija koja je objavljena u časopisu American Journal of Clinical Nutrition sugerira da postoji veza između slanine, hrane koja ima visok udio masti i natrija i kognitivnih problema.

Studija je obuhvatila gotovo 500.000 ljudi u dobi između 40 i 69 godina, a istraživanje je trajalo četiri godine. Istraživači su otkrili da pojedinci koji pojedu 25 grama prerađenog mesa svaki dan imaju 44% više šansi za razvoj demencije.

Treba napomenuti da su i neke druge studije istraživale negativne učinke suhomesnatih proizvoda.

Redovita konzumacija suhomesnatih proizvoda povezana je s kardiovaskularnim problemima, problemima s krvnim tlakom, a ova nova studija navodi da suhomesnati proizvodi povećava rizik od razvoja demencije.

No, ova studija otkrila je i jednu dobru vijest. Naime, iako je slanina povezana s rizikom od razvoja demencije, prehrana koja je uključivala neprerađeno crveno meso, poput odreska, taj je rizik smanjila za oko 10%.

26.03.2021. 09:01:00
http://metro-portal.hr/engleski-dorucak-nije-najbolji-za-zdravlje/131133/