« Svijet
objavljeno prije 10 godina i 4 mjeseca
U KONTEKSTU PRIJETNJI

Elizabeta II. u utorak u povijesnom posjetu Irskoj

Osam tisuća policajaca i dvije tisuće vojnika bit će mobilizirano tijekom kraljičina boravka u Irskoj, u posljednjih nekoliko dana već uhićeno više desetaka osoba

Kraljica Elizabeta II.
Kraljica Elizabeta II. (Getty Images)
Više o

Elizabeta II.

,

Irska

Britanska kraljica Elizabeta II. u utorak će doputovati u prvi posjet Irskoj nekog britanskog monarha od njezina osamostaljenja 1922., no tome povijesnome događaju i kraljici već otvoreno prijete neki republikanski disidenti, zbog kojih će na ulicama Dublina biti raspoređeni brojni policajci i vojska, piše Hina.

Osam tisuća policajaca i dvije tisuće vojnika bit će mobilizirano tijekom kraljičina boravka u Irskoj, a u posljednjih je nekoliko dana već uhićeno više desetaka osoba, za koje se pretpostavlja da pripadaju disidentskom republikanskom pokretu.

"Kraljica ovdje nije dobrodošla", rekao je krajem travnja jedan maskirani muškarac tijekom okupljanja u Derryju, objasnivši kako je za kraljicom "raspisana tjeralica zbog ratnih zločina". On je kazao kako govori u ime Prave IRA-e, izolirane grupe irskih ekstremista kojoj se pripisuje niz nedavnih napada u Ulsteru, među kojima je i ubojstvo policajca u travnju. Opasnost je toliko velika da je službeni Dublin dopustio britanskim policajcima zaduženim za osiguranje Elizabete II. da budu naoružani, prenijeli su mediji.

Irski ministar pravosuđa Alan Shatter izjavio je kako se posjetu Elizabete II. protivi tek vrlo mala i ekstremna skupina Iraca. Iz Sinn Feina, koji se često optužuje za veze s IRA-om, ranije su rekli kako su protiv preranog posjeta kraljice Elizabete Irskoj, no njezin predsjednik Gerry Adams nedavno je izjavio kako je to jedinstvena prilika za uspostavljanje novih odnosa koji će se temeljiti na jednakosti i međusobnom poštivanju te se takvim komentarom uklopio u mišljenje velike većine stanovnika Irske.

Čak 81 posto Iraca odobrava Elizabetin posjet. Nakon trideset turbulentnih godina i oko 3.500 ubijenih i mrtvih u silovitim i krvavim sukobima, potpisivanjem sporazuma u Sjevernoj Irskoj 1998. odnosi između dviju država u potpunosti su normalizirani.

Ovo je početak jednog novog razdoblja između naših dviju zemalja koji se temelji na poštivanju i prijateljstvu, izjavio je u nedjelju za BBC irski premijer Enda Kenny, pozdravivši i dobar izbor mjesta koje će kraljica posjetiti, a on, po njegovu mišljenju "šalje snažnu poruku da su rane iz prošlosti zacijelile".

Elizabeta će tijekom posjeta Irskoj, među ostalim mjestima, posjetiti stadion Croke Park u Dublinu gdje je 1920. britanska policija ubila 14 osoba, a potom položiti vijenac u "Vrtu uspomena" podignutom u znak sjećanja na žrtve rata za irsku neovisnost.

U srijedu navečer u kraljičinu čast u dvorcu u Dublinu bit će organizirana svečana večera tijekom koje će kraljica održati govor. Prisutni će biti premijer David Cameron i šef britanske diplomacije William Hague. Tijekom šezdeset godina na britanskom tronu, Elizabeta II. posjetila je 129 zemalja, no nikada dosad najbližeg susjeda, Irsku.

15.05.2011. 13:49:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh