« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 1 mjesec
DA ILI NE?

Švicarci na referendumu o "samoubilačkom turizmu"

Pomoć pri suicidu u Švicarskoj je legalna već desetljećima i posljednje ankete pokazuju da ono i dalje ima potporu među velikom većinom stanovništva

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Švicarska

,

samoubilački turizam

,

Dignitas

,

potpomognuto samoubojstvo

Stanovnici najnaseljenijeg švicarskog kantona Zuericha u nedjelju su izašli na birališta kako bi na referendumu odlučili o dva pitanja vezana uz potpomognuta samoubojstva - treba li takvu praksu staviti u potpunosti izvan zakona, odnosno treba li je i dalje dopuštati stranim državljanima ili takvu 'pomoć' ograničiti samo na domicilno stanovništvo, javljaju AFP i BBC.

Pomoć pri suicidu u Švicarskoj je legalna već desetljećima i posljednje ankete pokazuju da ono i dalje ima potporu među velikom većinom stanovništva, koje vjeruje da pojedinac ima pravo sam odlučiti kako će i kada umrijeti. Stoga potpuna zabrana koju je predložila Evangelistička demokratska unija ima vrlo malih izgleda za prolaz.

No, puno je neizvjesnije hoće li stanovnici Zuericha dopustiti da se asistirano samoubojstvo i dalje dopušta stranim državljanima. Posljednjih je godina, naime, Zuerich često bio na naslovnicama zbog tzv. "samoubilačkog turizma", teško bolesnih stranaca koji dolaze u grad kako bi im udruga Digtnitas omogućila dostojanstvenu smrt.

Dignitas je osnovan 1998. godine. Njegova je temeljna ideja bila pomoći smrtno oboljelim osobama da svoj život završe kada oni to žele, no uz pomoć kvalificiranog medicinskog osoblja. Riječ je uglavnom o teško bolesnim ljudima, a kod nekih bol ili psihičke smetnje postaju toliko snažne da u potpunosti preuzmu kontrolu nad njihovim svakodnevnim životom. U slučaju da se bilo tko od njih predomisli i poželi odustati o uzimanja smrtonosne količine lijekova, procedura se prekida.

Potpomognuto samoubojstvo ne smije se izvršiti ukoliko se procijeni da je neka osoba pomagala pri usmrćivanju druge zbog vlastite materijalne koristi. Po podacima Dignitasa, tijekom 2010. njihove usluge iskoristilo je 1.138 osoba, među kojima je bilo najviše Nijemaca (592), zatim Francuza (102), te nekoliko desetaka osoba iz Italije, Španjolske i SAD-a.

15.05.2011. 11:50:25
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh