« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 1 mjesec
NAPETOST RASTE

Teroristički čin u Tel Avivu? Kamionom gazio pješake, pucnjava u Gazi

Najmanje pet Palestinaca ranjeno je u nedjelju u žestokim sukobima na kontrolnoj točki Kalandia na Zapadnoj obali tijekom obilježavanje "Nakbe"

Kontrolna točka
Kontrolna točka (Getty Images)
Više o

Izrael

,

Palestina

,

Nakba

Jedna je osoba poginula, a sedam ih je ozlijeđeno kada se kamion izvan kontrole zaletio u vozila i pješake u Tel Avivu u nedjelju, na dan kada Palestinci obilježavaju "Nakbu" (katastrofu), palestinski egzodus nakon osnivanja države Izraela u svibnju 1948. godine, piše Hina.

Glasnogovornik policije Micky Rosenfeld identificirao je vozača kao stanovnika arapskog sela Kafr Kasema u središnjem Izraelu i izjavio je da je uhićen. Policija istražuje radi li se o nesreći ili namjernom napadu. Očevici su rekli da je kamion pomeo automobile, autobus i pješake uzduž dva kilometra dugačkog dijela ceste. Vozač tvrdi da je izgubio kontrolu nad kamionom zbog probušene gume. Zbog godišnjice Nakbe izraelska policija je u visokoj pripravnosti, a u zemlji vlada napeto ozračje.

Sukobi na Zapadnoj obali i pucnjava u Gazi

Najmanje pet Palestinaca ranjeno je u nedjelju u žestokim sukobima na kontrolnoj točki Kalandia na Zapadnoj obali, na ulasku u Jeruzalem, a više desetaka ih je ranjeno u izraelskoj pucnjavi iz smjera Pojasa Gaze, u povodu obilježavanja palestinske "nakbe".

Sukobi su nastavljeni i u nedjelju poslijepodne u Kalandiji, glavnoj kontrolnoj točki između Zapadne Obale i Jeruzalema, izvijestio je novinar France pressea. Prosvjednici su bacali kamenje, a izraelske vojne snage odgovorile su bacanjem suzavca i gumenim mecima. Jedan je Palestinac, ozlijeđen gumenim metkom u glavu, u ozbiljnom stanju, izvijestili su iz bolnice u koju je primljen.

Izraelski glasnogovornik je izjavio kako su zbog "sukoba između oko 200 prosvjednika i graničara", graničari upotrijebili suzavac i gumene metke kako bi rastjerali prosvjednike. Na sjeveru Pojasa Gaze, tridesetak osoba ranjeno je kad je izraelska vojska otvorila vatru na grupu mladih Palestinaca koji su krenuli prema izraelskom graničnom prijelazu Eretzu.

"Nakbu" ove godine obilježava niz incidenata koji su u petak počeli u anektiranom istočnom Jeruzalemu i na okupiranoj Zapadnoj obali, a pritom je smrtno stradao 16-godišnji Palestinac. Palestinci "nakbom" obilježavaju egzodus oko 760.000 Pealestinaca 1948. UN procjenjuje broj izgnanih i njihovih potomaka na 4,8 milijuna. Rezolucija UN-a 194 nalaže da se svim prognanima koji to žele omogući što brži povratak.

15.05.2011. 14:33:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh