« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 3 mjeseca
BIJES NA ULICAMA

ElBaradei: Egipat će eksplodirati, vojska sada treba spasiti zemlju

Masa s Tahrira galamila je nakon govora Mubarka u kojem je rekao da ostaje na čelu Egipta: "Dolje, dolje, Hosni Mubarak!"

Mohamed ElBaradei
Mohamed ElBaradei (Wikipedia)
Više o

Egipat

,

Hosni Mubarak

,

Mohamed El Baradei

Oporbeni čelnik Mohamed ElBaradei pozvao je egipatsku vojsku da zaštiti narod jer će u suprotnom zemlja eksplodirati, prenosi Hina. 

"Egipat će eksplodirati". Vojska sada treba spasiti zemlju", kazao je dobitnik Nobelove nagrade za mir i tu izjavu objavio na internetskoj društvenoj mreži "Twitter".

>>Mubarak ostaje, gnjev na Trgu Tahrir

ElBaradei je za CNN ranije kazao da su "građani vrlo ljuti" dodajući kako je sada na vojsci da sačuva zemlju kao ne bi potonula dublje u nemire. "Moramo biti duboko zabrinuti", rekao je ponavljajući kako egipatski čelnici Mubrak i Sulejman moraju odstupiti. "Narod je izgubio povjerenje u njih", dodao je.

Ustvrdio je da je Mubarak sasvim izgubio legitimitet. Podsjetivši da je ranije objavio da će dio ovlasti prebaciti na potpredsjednika Sulejmana, ElBaradei je upitao kako netko bez ikakvih ovlasti može biti predsjednik.

Predsjednik Mubarak izazvao je u četvrtak navečer bijes na ulicama egipatskih gradova kada je u govoru naciji rekao da neće odstupiti s dužnosti i da će dio ovlasti prenijeti na svoga potpredsjednika. Na glavnom trgu Tahriru u Kairu stotine tisuća prosvjednika dočekali su govor s nezadovoljstvom i bijesom jer su očekivali završetak njegove 30-godišnje autoritarne vladavine.

Obama nakon Mubarakova govora

Predsjednik SAD-a Barack Obama kazao je u četvrtak kako egipatska vlast treba učiniti još neke "vjerodostojne, konkretne i jasne" korake na putu prema demokraciji, no da to još uvijek nije učinila.

"Egipatskom narodu rečeno je da je u tijeku prijenos vlasti, ali još uvijek nije jasno da li je ta tranzicija brza, značajna ili dovoljna", kazao je Obama u izjavi objavljenoj nakon što je egipatski predsjednik Hosni Mubarak najavio da će dio svojih ovlasti prenijeti na potpredsjednika Sulejmana.

Obama je u izjavi, između ostalog, naveo kako velik broj Egipćana nije uvjeren u ozbiljne namjere svoje vlade na putu prema demokraciji premda je, kako dodaje, obveza vlade izjašnjavati se jasno, kako prema egipatskom narodu, tako i prema svijetu.

Vjerujemo da se univerzalna prava egipatskog naroda moraju poštovati i da njihovi zahtjevi moraju biti ispunjeni. Vjerujemo da tranzicija mora iskazati neopozivu političku promjenu, kao i da sadržajni pregovori s opozicijom i egipatskim civilnim društvom moraju donijeti odgovore na ključna pitanja za egipatsku budućnost, kazao je Obama.

Zbog toga ćemo, kako je rekao, potaknuti egipatsku vlast da objasni promjene koje je učinila, kao i svaki korak u procesu prema demokratizaciji i reprezentativnoj vladi koju traži egipatski narod.

Obama je naveo da treba prekinuti s nasiljem i da je neophodno da vlasti ne odgovore represijom i brutalnošću na aspiracije svog naroda. "Glas egipatskog naroda mora se čuti", kazao je Obama.

"Egiaptski narod jasno je dao do znanja da se više ne želi vraćati na ono što je bilo prije: Egipat se promijenio i njegova je budućnost u rukama njegovog naroda", kazao je Obama poručivši kako nadalje, i u teškim vremenima kroz koje prolazi, egipatski narod ima prijatelja u Sjedinjenim Državama.

11.02.2011. 08:09:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Crozona
    11.02.2011. 09:13
    SAD je stvarno mjerodavan za savjetovanje naroda. Dosada su podupirali Mubaraka, a sada smiruju situaciju samo zbog svojih sitnih interesa dok sa druge strane Izrael samo čeka. Ovo je savršena situacija za neki kvazi teroristički napad i vojnu operaciju Izraela. Naravno opravdanu...
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh