« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 3 mjeseca
STRAH OD NEREDA

Alžirci oduševljeni pobunom u Egiptu ali se boje kaosa

Alžir želi novo vodstvo, ali stanovnike koči strah od ponavljanja nereda iz 1992. kada je poginulo 200.000 ljudi

Alžir
Alžir (Wikipedia)
Više o

Alžir

,

Egipat

Pobune u Egiptu i Zunisu motiviraju Alžirce da i sami izađu na ulice, ali su rane olovnih godina islamističke pobune s najmanje 200.000 žrtava još svježe i upitan je odziv na prosvjed sazvan za subotu, prenosi Hina.

Alžirci su oduševljeno pratili pobune u Egiptu i susjednom Tunisu, a oporbene skupine najavile su da će se suprotstaviti policijskoj zabrani i prosvjedovati u subotu, a zasad je malo pokazatelja da će skup što ga organizira koalicija civilnih udruga, nekih sindikata i malih političkih stranaka, privući veći broj sudionika.

Razlog je što se brojni građani izjašnjavaju "za promjene, ali ne za kaos", jer ne mogu zaboraviti godine kada su ljudi svakodnevno bili ubijani, često odsjecanjem glave. Alžir je utonuo u kaos 1992., pošto je vojskom potpomognuta vlada poništila rezultate parlamentarnih izbora na kojima je pobijedila radikalna islamistička stranka (FIS) i to je preraslo u svakodnevno nasilje s najmanje 200.000 mrtvih.

Zadnjih godina zavladao je mir, a pobunjenici povezani s Al Kaidom izvode samo mjestimične napade iz zasjede i otmice izvan velikih gradova. U takvoj relativnoj sigurnosti Alžirci su nakon niza godina počeli razmišljati o boljem životnom standardu. Nezadovoljni visokom nezaposlenošću, manjkom stambenog prostora, visokim cijenama i korupcijom i pitaju se kada će i oni dobiti dio kolača od milijarda dolara prihoda ostvarenih izvozom nafte i plina.

Predsjednik Abdelaziz Buteflika pokušao je spriječiti masovne prosvjede prošlog tjedna obećanjem više demokratskih sloboda i stvaranjem novih radnih mjesta. Ukinuo je i izvanredno stanje nakon 19 godina, no organizatorima to nije dovoljno.

"Skup za kulturu i demokraciju" 22. siječnja, koji je vlada zabranila, nije uspio zbog velikog broja interventnih policajaca, ali i zbog slaba odziva običnih građana. Prosvjedovalo se nekoliko dana u siječnju zbog rasta cijena šećera i jestiva ulja i u tim nemirima dvije su osobe ubijene i stotine ozlijeđene.

Međutim, veći prosvjedi mogli bi ugroziti političku stabilnost Alžira koji je prvi dobavljač plina za Europu.

Alžirski borac za ljudska prava i poznati odvjetnik Mokrane Ait Larbi drži da treba učiniti "sve da se olakša mirna promjena vlasti i izbjegne prolijevanje krvi". Tako misle i alžirski islamisti koji se neće odazvati, baš kao ni Islamska fronta spasa (FIS), stranka čije je raspuštanje 1992. potaknulo krvave sukobe 90-ih. Svi pozivaju Butefliku i mladež na dijalog i izbjegavanje sukoba.

11.02.2011. 09:43:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh