« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 3 mjeseca
RADIJACIJA PRIJETI

Eksplozija uzrokovala moguće taljenje nuklearnog reaktora

U nuklearnoj elektrani tvrtke Tokio Electric Power broj 1 u japanskoj prefekturi Fukushima, koju je u petak pogodio razorni potres, moglo bi biti u tijeku taljenje reaktorske jezgre

Fotografija vijesti
Više o

Japan

,

eksplozija

,

potres

,

nuklearna elektrana

,

taljenje reaktorske jezgre

U nuklearki je u subotu došlo do snažne eksplozije u kojoj je raznesen krov zgrade reaktora, a ozlijeđena su četiri radnika, izvijestila je japanska nacionalna televizija NHK. Agencija za nuklearnu i industrijsku sigurnost objavila je priopćenje o mogućem taljenju jezgre, kada su cezij i jod, dva nusproizvoda nuklearne fisije, otkriveni u blizini centrale, javila je japanska novinska agencija Nikkei.

Ako se taljenje reaktorske jezgre potvrdi, to bi bila najgora nuklearna nesreća u Japanu i prvo rastapanje nukleranog reaktora u toj zemlji. Ako topljenje jezgre dovede do oslobađanja radioaktivnog materijala velikih razmjera, mnogi ljudi mogli bi biti izloženi radijaciji.

Prema izračunu širenja radioaktivnih tvari do sada, agencija je objavila da nije potrebno proširiti zonu za evakuaciju stanovnika u neposrednoj blizini objekta, izvan promjera od 10 km koji je već uspostavljen. Prije subotnje eksplozije izviješteno je o padu razine vode koja hladi gorive šipke u oštećenom reaktoru Daichi 1, zbog čege su šipke bile izložene, što je mogući uzrok eksplozije, navodi Nikkei.

Metalni kontejner s nuklearnim gorivom u kojem traje fisijska reakcija dizajniran je tako da bude otporan na visoke temperature. Ali ako se kontejner rastali, područje u blizini goriva može biti izloženo vrlo visokim temperaturama i do 2700 Celzija. Ako su i kontejner i kupola reaktora uništeni, dolazi do oslobađanja radioaktivnih tvari.

Kada je nuklearna elektrana u pogonu, u reaktorskoj jezgri se odvija fisija ili cijepanje atoma. Toplina stvorena reakcijom koristi se za stvaranje pare, koja pokreće turbine za proizvodnju električne energije. Toplina se održava na stalnoj razini sve dok ima dovoljno vode za hlađenje gorivih šipki. No, ako razina vode padne do točke gdje su šipke izložene temparatura raste. Prema najgorem scenariju, rast temperature može dovesti do topljenja reaktorske jezgre i eksplozivnog oslobađanja radioaktivnosti.

Najnovije: Smanjena radijacija iz oštećene nuklearke

Japanska vlada priopćila je u subotu da čelični kontejner u kojem je smješten reaktor nuklearne centrale Fukushima 1, nije oštećen i da se radioaktivno zračenje smanjilo te je pozvala stanovnike da ostanu mirni.

U nuklearki je u subotu došlo do snažne eksplozije u kojoj je raznesen krov zgrade reaktora, a ozlijeđena su četiri radnika.

"Zahvaljujući odlučnim mjerama učinit ćemo sve što možemo kako nitko ne bi imao zdravstvenih problema", rekao je premijer Naoto Kan na tiskovnoj konferenciji, četiri sata nakon eksplozije u krugu prvog reaktora te centrale, koju je uzdrmao razorni potres koji je u petak pogodio sjeveroistok Japana. "Volio bih da svi prate vijesti koje objavljuju vlada i mediji i da ostanu mirni", dodao je.

Japanska vlada ranije je objavila da postoji mogućnost taljenja jezgre reaktora. Preventivno je zbog toga evakuirano stanovništvo deset kilometara u krugu od nuklearke.

Glasnogovornik vlade Yukio Edano rekao je da kontejner oko reaktora nema "nikakvih oštećenja", po informacijama koje je dao operater centrale, tvrtka Tepco. "Možemo potvrditi da kontejner nije oštećen i zbog toga nije došlo do velikog curenja radioaktivnog materijala", rekao je Edano. Dodao je da se radioaktivno curenje u centrali "zapravo smanjilo" nakon eksplozije.

Premijer Kan ocijenio je u subotu da su potres i tsunami koji su u petak zadesili Japan "nacionalna katastrofa kakve nije bilo u povijesti".

"Htio bih da građani prebrode teškoće koje su ih snašle zbog ovog potresa koji se može nazvati nacionalnom katastrofom kakve nije bilo u povijesti", rekao je Kan u subotu navečer po mjesnom vremenu.

Potres magnitude 8,9 stupnjeva po Richteru i tsunami nakon njega odnijeli su više od 1700 života.

Agencija za nuklearnu sigurnost zatražila je od japanske vojske da osigura velike količine dodatne vode za hlađenje jezgre, navodi Nikkei. Do taljenja reaktorske jezgre došlo je 1979. godine u američkoj nuklearki na Otoku tri milje u Pennsylvaniji, kada je pregrijeno gorivo rastalilo reaktor jer je otkazao pričuvni sustav za hlađenje.

12.03.2011. 13:24:04
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    kevin
    12.03.2011. 22:22
    Zanima me kada bi doslo do nuklearne eksplozije, dali bi to imalo kakav utjecaj na nas u Hrvatkoj?? I kakav to??
  2. avatar
    darija85
    12.03.2011. 22:34
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh