« Biznis
objavljeno prije 2 mjeseca i 29 dana
EU

EK predlaže strožu kontrolu stranih investicija

Europska komisija je u srijedu objavila paket inicijativa za jačanje gospodarske sigurnosti EU-a, koji uključuje strože kontrole stranih investicija i izvoza osjetljivih tehnologija kako ne bi završile u krivim rukama.

Treba to pratiti...
Treba to pratiti... (Arhiva)
Više o

EU

,

Europska komisija

,

EK

,

strane investicije

"Ekonomska sigurnost EU-a oslanja se na čuvanje  naše tehnološke prednosti i izbjegavanje neželjenog curenja tehnologija", izjavila je izvršna potpredsjednica Komisije Margrethe Vestager.

Drugi izvršni potpredsjednik Valdis Dombrovskis ističe da Europska unija ima velike koristi od toga što je izvozna sila, koja investira u inozemstvu i koja je otvorena za trgovinu i za strane investitore.

"Ali, da bismo mogli nastaviti maksimalno koristiti te prilike, moramo imati jasniji uvid u rizike s kojima se suočavamo u ovo vrijeme dubokih geopolitičkih previranja i brzih tehnoloških promjena. Moramo poboljšati svoje razumijevanje i koordinaciju u rješavanju ovih zajedničkih izazova kako bismo se mogli bolje zaštititi, učiniti ulaganja sigurnijima i kontrolirati izvoz osjetljivih proizvoda kako bismo izbjegli da dospiju u pogrešne ruke", rekao je Dombrovskis.

Cilj ovih prijedloga je  spriječiti mogući utjecaj trećih zemalja, poput Kine i Rusije, iako se nijedna zemlja ne spominje poimenice, na ključne gospodarske sektore.

Paket se sastoji od pet inicijativa, od čega je jedan zakonodavni prijedlog, a ostalo su ideje za razmjenu mišljenja kako bi se utvrdilo jesu li potrebni daljnji zakonski prijedlozi.

29.01.2024. 07:57:40
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh