« Biznis
objavljeno prije 2 mjeseca i 27 dana
UPS?

Sud naredio likvidaciju Evergrandea

Sud u Hong Kongu naložio je likvidaciju prezadužene kineske građevinske tvrtke Evergrande. Nakon što je objavljena sudska odluka, dionice Evergrandea izgubile su na vrijednosti za više od 20 posto.

Balon je pukao?
Balon je pukao? (Arhiva)
Više o

Kina

,

građevina

,

Evergrande

Usred krize nekretnina u Kini sud u Hong Kongu je, prema izvještajima medija, naložio raspuštanje vrlo zadužene tvrtke China Evergrande. Sutkinja Linda Chan donijela je odgovarajuću presudu u Hong Kongu, koji ima status posebne kineske administrativne regije.

Vjerovnici su podnijeli tužbu sudu jer China Evergrande više nije uplaćivala novac. Tvrtka je prethodno pokušala izbjeći likvidaciju planom restrukturiranja. No sutkinja Chan je donijela odluku o likvidaciji i imenovala stečajnog upravitelja.

"To je dovoljno"

Chan je rekla da ovaj potez smatra prikladnim s obzirom na "očit nedostatak napretka tvrtke u predstavljanju održivog plana restrukturiranja". Saslušanje je trajalo godinu i pol i tvrtka još uvijek ne može izaći s konkretnim prijedlogom restrukturiranja, rekla je Chan, a prenio South China Morning Post. "Mislim da je vrijeme da sud kaže da je dosta", dodala je sutkinja.

Ona je početkom prosinca odobrila ovoj veoma zaduženoj tvrtki odgodu podnošenja plana restrukturiranja kako bi se otklonila prijetnja likvidacije. Ovaj rok je istekao u ponedjeljak.

300 milijardi dolara duga

Evergrande je u središtu krize u kojoj se nalazi kineski građevinski sektor. U 2020. kineske su vlasti odgovorile na porast prezaduženosti u ovoj branši ograničenjima za dobivanje kredita. To je posebno u Evergrandeu dovelo do nemogućnosti plaćanja i otkazivanja projekata. Koncern je 2021. pokrenuo stečajni postupak.

Ovaj koncern koji kotira na hongkonškoj burzi, najzaduženija je svjetska građevinska tvrtka s dugom od više od 300 milijardi dolara. Odluka suda će vjerojatno dodatno narušiti povjerenje u tržište nekretnina druge najveće svjetske ekonomije i izazvati turbulencije na burzi koju je vlada nedavno pokušala stabilizirati.

U ponedjeljak je obustavljeno trgovanje vrijednosnicama podružnica Evergrande grupe, poput podružnice za proizvodnju električnih vozila. Druge tvrtke u kineskoj industriji nekretnina također su jako zadužene i suočavaju se sa sudskim postupcima zbog tužbi vjerovnika.

Piše: DW/agencije
30.01.2024. 08:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    30.01.2024. 16:48
    uzas
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh